MALMÖ 20080529 Samtliga 48 vindkraftverk på Lillgrund i Öresund står stilla efter ett strömavbrott på onsdagskvällen. Problemet finns i en kabel mellan vindkraftverken och transformatorstationen ute till havs. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX / Kod 50090
MALMÖ 20080529 Samtliga 48 vindkraftverk på Lillgrund i Öresund står stilla efter ett strömavbrott på onsdagskvällen. Problemet finns i en kabel mellan vindkraftverken och transformatorstationen ute till havs. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX / Kod 50090 Bild: Johan Nilsson / TT

Maria Haldesten: Vindkraften är ren, men också störande

Det kostar på att rädda klimatet. Alla måste bidra. Men Halland är redan påtagligt belastat.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Jag trivs bäst öppna landskap... I sin moderna folkvisa fångade Ulf Lundell den svenska folksjälen. Den förklarar varför vindkraftssatsningar väcker folkligt uppror.

Vindkraften är smart - och kan bidra till att rädda klimatet. Men stora vindkraftparker utanför Falkenbergs och Varbergs kust skulle också störa den fria siktlinjen, känslan av öppenhet - och kanske måsarnas skri.

– Falkenberg en jättestor besökskommun med stora naturvärden vid havet och i inlandet. Då tycker jag att vi måste vara försiktiga med hur många vindkraftverk som vi släpper fram, förklarar kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S).

Han kunde förstås också ha pekat på att bosättningsviljan kan krympa om läcker havsutsikt plötsligt blir lika med vindkraftsutsikt.

ANNONS

Kommunala intressen krockar helt enkelt med den allmänna strävan efter fler satsningar på förnyelsebar energi. Därför stoppas hälften av alla vindkraftsprojekt av kommunala veton.

Ett listigt sätt att runda det hindret är att sikta längre utåt havet, mot den ekonomiska zonen. Så gör det vindskraftsföretag, OX2, som nu ansöker om tillstånd att etablera sig utanför Falkenberg och Varberg. Därmed blir det i stället staten, genom Länsstyrelsen, som handlägger ärendet.

Men även en länsstyrelse måste väga mellan olika intressen. Hänsyn måste tas till näringar som yrkesfiske, intresset för friluftsliv, kultur- och miljöintressen. Till det senare hör artskydd.

Flera undersökningar har talat för begränsad påverkan på det marina livet. Fiskeindustrin i flera EU-länder delar inte den bilden. Det protesterar mot allt fler och större parker som anses hota mångfalden i den marina miljön och försämra fiskemöjligheterna.

Oroväckande undersökningar visar exempelvis att kraftkablarnas elektromagnetiska fält stör krabbtaskans naturliga beteenden - vilket blir ett hinder för reproduktion.

Totalförsvaret är ett riksintresse som ibland felaktigt utmålats mot ett stort hinder i sammanhanget. Men endast sju procent av parkerna avslås på grund av försvarsintressen vid tillståndsprövningen. Och då handlar det om risk för allvarliga störningar på allt från radar- och spaning till övningsområden.

ANNONS

Önskan om en smidig dialog med försvaret kan dock förklara varför OX2 konsulterar en firma som leds av en tidigare marininspektör och konteramiral (ret).

Teknikutvecklingen - och starka vindar - är avgörande skäl till varför Energimyndigheten och regeringen vill att Sverige satsar på havsbaserade parker. Och vindkraften spelar en viktig roll för den energiomställning vi måste få till stånd.

Samtidigt måste placeringen av varje enskild vindkraftspark vägas mot en rad andra intressen. Falkenbergs kommunstyrelseordförande har dessutom rätt i att verken bör fördelas rättvist över landet. Många hallänningar lever redan med vindkraftverk - och ett stort kärnkraftverk - inpå knuten. Kanske är det nu exempelvis Svenljungas tur att bidra.

ANNONS