Vi får inte glömma bort platsens historiska värde som finns beskrivet i olika former, skriver Gunnar Ericson och Håkan Cullberg, här på plats på Tågängen.
Vi får inte glömma bort platsens historiska värde som finns beskrivet i olika former, skriver Gunnar Ericson och Håkan Cullberg, här på plats på Tågängen. Bild: Rebecka Kvint

Bevara Tågängen som en öppen plats

Varbergspartiet har nu ett förslag om att försköna hela området men låta parkeringsplatsen bestå, skriver Håkan Cullberg och Gunnar Ericson.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Varbergs kommun redovisar i markanvisningsplanen för bostäder 2021-2025 att Tågängen, Platsarna 10 kan bebyggas. Detaljplan kan påbörjas under året. Det är verkligen oroande planer som kommunledningen under ett flertal år signalerat att Tågängen kan bebyggas med bostäder. Platsen är historisk, i närhet av Societetsparken och Fästningen med medeltida anor och ett av Hallands största besöksmål.

Hembygdsföreningen Gamla Varberg har tidigare framfört starka skäl till att inte bebygga Tågängen och de åsikterna delar vi i Varbergspartiet.

Vi får inte glömma bort platsens historiska värde som finns beskrivet i olika former. Efter att Kung Christian IV fört ett segerrikt krig slöts fred mellan Danmark och Sverige 1613. Freden kom att kallas för freden i Knäred. Kung Christian IV kunde nu ägna sig åt fredliga insatser. Varbergs stad skulle återuppbyggas, inte på sin gamla plats vid Nyby, men på kungens befallning som han själv anvisat. På så sätt tillkom Varberg på Platsarna.

ANNONS

Länsmannen på slottet, Mogens Gyldenstierna beordrades 1615 att bygga en ny kyrka i nuvarande Societetsparken. Kyrkan ödelades i lågorna när så gott som hela staden försvann vid brandkatastrofen 1666. Det kulle dröja drygt 200 år innan Platsarna fick ny bebyggelse. Kyrkoruinen finns kvar under kullen i Societetsparken.

På platsen där kyrkan låg finns numera ett minnesmärke i form av en stenkummel som ett minne. Där är inristat följande: ”År 1666 lades Varberg, då belägen på Platsarne, i aska. Stadens kyrka låg då här. Af dess grundstenar är kumlet rest”!

Tågängen vid Platsarna har sannolikt inte genom tiderna varit bebyggt i någon större omfattning. Tidigare kallade man Tågängen för Fångkyrkogården. Sannolikt en tidigare begravningsplats. 1858 inköptes marken av Jeppe Persson som bytte namn till Förstberg. Han bedrev en handelsträdgård där. Förstbergs Handelsträdgård sträckte sig från Tågängen upp till Pehronska Trädgården som låg där Gallerian nu finns. Växthuslängorna fanns kvar långt in på 1900-talet.

Varbergspartiet har nu ett förslag om att försköna hela området men låta parkeringsplatsen bestå. Den behövs för alla besökare i området. Vårt förslag är att parkeringsplatsen förses med ytterligare gröna inslag. På det grönområde som ligger söder om p-platsen upp mot Slottet kan man anlägga en mindre park. Där kan bland annat finnas informationstavlor med text om platsens unika historia. Inslag som beskriver Tågängen, Platsarna, Fästningen, Societetsparken m.m. genom tiderna. Vi hoppas att vårt förslag kan vinna gehör bland Varbergsborna om att låta Tågängen vara en öppen plats och inte bebyggas med ett stort hyreshus som skulle förstöra platsens unika miljö.

ANNONS

Håkan Cullberg

Gunnar Ericson

Varbergspartiet

ANNONS