Ett drygt år efter #metoo

Nästa år vill vi mäta resultat.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Nu har det gått lite mer än ett år sedan uppropet #metoo briserade. Kvinnor från alla yrkesgrupper har räckt upp en hand, många har trätt fram och vittnat om sexuella övertramp. Kritik har riktats mot bristande ledarskap och unkna organisationskulturer, men vi diskuterar fortfarande vad som krävs för att ett brottsoffer ska vara trovärdigt och trippar fortfarande på tå för förövare. Inget är ännu vunnit.

Centerkvinnorna ser ingen enkel lösning, men åtgärder för förändring måste nu prövas och utvärderas. Ett aktuellt initiativ är t.ex. Svenska Filminstitutets green card. Här ställs krav på att den som berättigas ekonomiskt stöd ska kunna uppvisa dokumenterad kompetens inom diskrimineringslagstiftning, med fokus på sexuella trakasserier. Motsvarande green card skulle kunna implementeras i fler verksamheter, på individ- och chefsnivå, liksom för organisationer som får stöd genom statliga medel.

ANNONS

Centerkvinnorna vill dessutom se att arbetsgivare får tydliga riktlinjer för hantering av sexuella trakasserier på arbetsplatsen, för grundliga och skyndsamma utredningar samt förenklade regler kring avsked av en person som trakasserat. Vi måste också tala om värderingar. Vi vill därför att sex- och samlevnadskunskap ska bli ett enskilt och obligatoriskt ämne i skolan, där även samtycke och pornografi diskuteras.

Den 15 oktober 2019 vill vi mäta resultat, inte diskutera brottsoffrets klädsel.

Sofia Jarl (C)

förbundsordförande Centerkvinnorna

Eva Pehrsson-Karlsson (C)

distriktsordförande

Monica Hansson (C)

Kerstin Angel (C)

Centerkvinnorna i Hallands arbetsutskott

ANNONS