Extra anmärkningsvärt är det förstås att även Moderaterna på lokalt plan gått i täten för att motverka etableringen av havsbaserad vindkraft i Kattegatt trots att de planerade projekten skulle kunna bidra med 6,5 TWH elenergi per år, skriver Lena Språng (C) och Christofer Bergenblock (C).
Extra anmärkningsvärt är det förstås att även Moderaterna på lokalt plan gått i täten för att motverka etableringen av havsbaserad vindkraft i Kattegatt trots att de planerade projekten skulle kunna bidra med 6,5 TWH elenergi per år, skriver Lena Språng (C) och Christofer Bergenblock (C). Bild: DGP dickgillberg.se

Grön handling framför mörkblått munväder

Även om regeringen nu tvingats göra en marginell höjning av reduktionsplikten inför 2025, så räcker det inte till för att klara klimatmålen, skriver Christofer Bergenblock (C) och Lena Språng (C).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”Symbolpolitik gör mer skada än nytta för klimatet”

Precis som Moderaterna delar vi i Centerpartiet uppfattningen om att tillväxt och klimatåtgärder kan gå hand i hand. Det som däremot skiljer oss åt är ambitionen att omvandla visionerna till praktisk politik. Moderaterna verkar tro att det räcker att använda sig av vackra ord, medan vi i Centerpartiet – som kanske är lite mer praktiskt lagda – menar att det även krävs handling.

Sanningen är ju trots allt att moderaterna och Tidöregeringen fullständigt misslyckats både med klimatpolitiken och energipolitiken. Vad gäller klimatpolitiken så är det ju bara att konstatera att när reduktionsplikten i stort sett upphörde vid årsskiftet så ökade Sveriges utsläpp av växthusgaser för första gången sedan 2010. Under det första kvartalet 2024 ökade de svenska utsläppen ifrån vägarna med 24 procent och den trenden kommer hålla i sig hela året.

ANNONS

Även om regeringen nu tvingats göra en marginell höjning av reduktionsplikten inför 2025, så räcker det inte till för att klara klimatmålen. Den precis presenterade statsbudgeten visar att Sverige kommer att missa nästan alla mål. Möjligen klarar man ESR-målet 2030, med det sker i så fall på grund av tidigare åtgärder och kryphål i EU:s klimatramverk. Det kan alltså ske trots den sittande regeringen, inte tack vare den.

Problemet är inte bara att Tidöpartierna lägger enorma belopp på att subventionera fossila drivmedel och att man kastar klimatmålen över bord utan att man inte heller tar elektrifieringen på allvar. Efter att man avskaffade miljöbilsbonusen och istället premierade fossilbilar så avstannade försäljningen hos privatpersoner och nu har den även avtagit hos företagskunder. Hittills i år har försäljningen rasat med 21 procent.

Samtidigt så kommer elektrifieringen obönhörligen att öka över tid och med det även behovet av ny elproduktion. Likväl så lägger Moderaterna alla ägg i samma korg och tror att ny kärnkraft om 10-15 år ska lösa Sveriges problem. Av den anledningen har Tidöpartierna också beslutat om att försvåra för den havsbaserade vindkraften. Man har redan lyckats sätta stopp för Kriegers flak utanför Trelleborg och risken är stor att även Kattegatt Syd och Galene utanför Hallandskusten kommer att haverera av samma anledning.

ANNONS

Extra anmärkningsvärt är det förstås att även Moderaterna på lokalt plan gått i täten för att motverka etableringen av havsbaserad vindkraft i Kattegatt trots att de planerade projekten skulle kunna bidra med 6,5 TWH elenergi per år. Detta kan jämföras med de av företagsmässiga skäl avvecklade Ringhalsreaktorerna som vardera bidrog med ungefär lika mycket. Ytterligare en spik i elektrifieringskistan slogs in när regeringen nu ska minska på stödet till solpaneler på våra villatak samtidigt som man drar in möjligheten till skattereduktion för dem som redan investerat.

Det är förvånande att Moderaterna – som tidigare varit ett företagarvänlig parti – inte väljer att lyssna på näringslivet när det kommer till den gröna omställningen. Näringslivet vill nämligen att det ska byggas ny havsvindkraft, att det ska slutas en långsiktig energiöverenskommelse över blockgränserna och inte minst att Sverige ska återta sin förlorade position som grönt föregångsland. Ifrån Centerpartiets sida kommer vi även i framtiden prioritera grön handling framför mörkblått munväder.

Christofer Bergenblock (C)

riksdagsledamot, Halland

Lena Språng (C)

gruppledare, Varberg

LÄS MER:Symbolpolitik gör mer skada än nytta för klimatet

ANNONS