Ett stort problem uppstår när unga under pågående gymnasieutbildning tvingas byta från Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) till vuxenpsykiatrin, skriver insändarskribenterna.
Ett stort problem uppstår när unga under pågående gymnasieutbildning tvingas byta från Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) till vuxenpsykiatrin, skriver insändarskribenterna. Bild: Arvid Brandström

Höj åldersgränsen för BUP – för gymnasieelevernas skull

Att byta vårdkontakt mitt i gymnasiet kan leda till utebliven vård, vilket i sin tur ökar risken för att unga inte fullföljer sin utbildning, skriver fyra S-politiker.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Psykisk ohälsa är ett växande problem bland unga, och det påverkar deras möjligheter att klara skolan på flera sätt. För gymnasieelever kan koncentrationssvårigheter, minnesproblem, bristande motivation och energibrist vara dagliga utmaningar som gör det svårt att klara av studierna.

Ett stort problem uppstår när unga under pågående gymnasieutbildning tvingas byta från Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) till vuxenpsykiatrin. Detta byte kan vara särskilt besvärligt för dem som har utvecklat en förtroendefull relation med sin vårdkontakt inom BUP.

Övergången från ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin vid 18 år ålder innebär ofta att man måste anpassa sig till nya rutiner, en annan vårdmiljö och nya vårdkontakter. För många gymnasieelever, som vanligtvis är mellan 16 och 19 år, kan detta byte ske mitt under deras utbildning. Att behöva anpassa sig till en ny vårdmiljö samtidigt som man försöker klara skolan är en utmaning som kan få allvarliga konsekvenser.

ANNONS

För att kunna ta nästa steg i livet krävs en gymnasieutbildning, och för att unga ska lyckas med detta behöver de en trygg studiemiljö och kontinuitet i sin vård. Att byta vårdkontakt mitt i gymnasiet kan leda till utebliven vård, vilket i sin tur ökar risken för att unga inte fullföljer sin utbildning.

Därför föreslår Socialdemokraterna att Region Halland höjer åldersgränsen för BUP för de som går på gymnasiet. Unga förtjänar en stabil vård under en av de mest kritiska perioderna i deras liv, och genom att förlänga tiden de kan få stöd inom BUP kan vi bidra till att de får den bästa möjliga starten på sitt vuxenliv.

Låt oss göra vad vi kan för att säkerställa att gymnasieelever får den hjälp de behöver – när de behöver det som mest.

Helén Ung Le (S)

2:e vice ordförande i driftsnämnden psykiatri

Per-Yngve Bengtsson (S)

ledamot

Emelie Lindqvist (S)

ledamot

Conny Carlsson (S)

ersättare

ANNONS