Kostar turismen mer än den smakar?

Kanske behövs någon form av kompensation för merarbetet som turismen medför.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS

Tillväxten i turistnäringen då välbärgade turister driver upp fastighetspriser och kostnader för naturslitage och samhällsservice sätter sina spår. Nu börjar turistorterna i södra Europa agera för att sätta stopp för detta genom protester och lagstiftning. De är helt enkelt inte lönsamt i förhållande till den överturistisering som de drabbas av.

I Sverige har vi samma problem i fjällen där vandringsleder och turisthotell reduceras för att minska slitage och överetablering. Stora områden skövlas för att bygga fritidshus och turistattraktioner som ger samma problem som uppstått i södra Europa. Arbetstillfällen är en klen tröst eftersom det i många fall är säsongsanställningar.

Turistorter som Öland, Bohuslän och andra sommartäta kust områden är ju överbelastade och priset för vistelsen stiger dramatiskt över sommaren även för de fastboende. Störningar och nedskräpning är också irriterande och polistäthet ökar i takt med ordningsstörningar. Gotland är ju drabbat precis som andra turistorter och där börjar man inse att turismen kostar mer än den ger. Kanske behöver man införa någon form av kostnads kompensering för det merarbete som turismen ger.

ANNONS

Vi är på väg tillbaka till den tiden då den berikade delen av befolkningen frotterade sig på kurorter med friluftsliv. Det medan den arbetande delen av befolkningen får se till att samhället fungerar och stå för servicen. De har ju ändå inte råd med livet på kurorten.

Mölle by the sea.

ANNONS