Varför inte låta ungdomar som är intresserade och  engagerade i samhällsfrågor få rösta? skriver Per Sjövall.
Varför inte låta ungdomar som är intresserade och engagerade i samhällsfrågor få rösta? skriver Per Sjövall. Bild: Johan Nilsson/TT

Låt unga få rösta

Många är intresserade av politik, skriver Per Sjövall.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS

Svar

på ”Låt barn vara barn–rösta gör vuxna”

" Låt barn vara barn- röstar gör vuxna" skriver Marianne Johansson Varberg men enligt forskning är många 16 åringar mer upplysta, kunniga och mer intresserade än äldre väljare. De vill vara med och påverka sin framtid men de får inte på grund av att åldersgränsen för att rösta är satt till 18 år. Varför inte låta ungdomar som är intresserade och engagerade i samhällsfrågor få rösta. Argumentet att de måste få vara barn håller inte.

I samband med att allmän och lika rösträtt infördes var ett argument från dåtidens högerparti att arbetarna borde inte få rösta då de saknade kunskaper.

ANNONS

Idag väljer de politiska partierna inte sällan bort att debattera för elever på högstadiet. Ungdomarna där är inte lika intressanta eftersom de saknar rösträtt

I skolans värdegrund är demokratin grundläggande och enligt FN:s konvention om barnets rättigheter populärt kallad " Barnkonventionen" är det myndigheters skyldighet att lyssna på barnen inför beslut som fattas och som rör barn. Min erfarenhet som lärare och arbetet med elevdemokrati i skolan är att om man ger ungdomar förtroende och lyssnar på dem så tar dom också ansvar

I valet till EU- parlamentet öppnade flera stater i Europa dörren till vallokalerna för ungdomar som fyllt 16 år, dock inte i Sverige, så långt sträcker sig inte vår demokrati. I " kyrkovalet " är rösträttsåldern satt till 16 år.

Inför valet till kommun, region och riksdag bör riksdagen sträcka ut en hand till våra ungdomar och hälsa dem välkomna att rösta. Vad väntar vi på?

Intressant är att inför valet 2018 föreslog Vänsterpartiet i en motion till kommunfullmäktige i Falkenberg att som i Norge på prov erbjuda ungdomar som fyllt 16 år att gå till valurnorna i samband med valet till Kommunfullmäktige.

Till vår glädje biföll kommunfullmäktige motionen.Tyvärr satte man stopp för förslaget längre upp i statsapparaten.

ANNONS

Ungdomsbarometerns rapport 2024 bygger på 15 000 intervjuer av ungdomar i åldern 15- 24 år visar att 56 procent tror inte att politikerna kan lösa samhällsproblemen och tron på demokrati minskar. Det om något är alarmerande! Hur tänker våra politiker?

Per Sjövall

f.d. kommun-och regionpolitiker.

LÄS MER:Låt barn vara barn – rösta gör vuxna

ANNONS