Det är inte bara unga människor i 30-årsåldern som ser hälsofördelarna med vinterbad. Tyvärr verkar Varbergs kommun bara göra det möjligt för den gruppen att ha tillgång till vinterbad, skriver insändarskribenten.
Det är inte bara unga människor i 30-årsåldern som ser hälsofördelarna med vinterbad. Tyvärr verkar Varbergs kommun bara göra det möjligt för den gruppen att ha tillgång till vinterbad, skriver insändarskribenten. Bild: Olof Ohlsson

Insändare: Pinsamt hur Varbergs kommun behandlar vinterbadare

Ska man behöva betala för att bada året runt?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Att vinterbad, sedan flera år, är en stadigt växande aktivitet i alla åldrar har väl inte undgått någon, eller? Jo, Varbergs kommun har dessvärre totalt missat att följa med i sin tid!

I en stad så präglad av havsbad är vinterbadarna pinsamt styvmoderligt behandlade. De trappor som ligger i finns i Kåsa och på Fästningsbadet. Damernas lär också ha sin trappa i, men där är ju tillträdet något begränsat av uppenbara skäl.

Många har bett kommunen att lämna trappan i i 2:a vik i vinter, men det örat lyssnade man inte på. Därför sitter det nu en stege på sidan av betongplattformen i 2:a vik. En stege som enbart starka individer utan rörelsesvårigheter klarar av att ta sig upp och ner för. En stege som slutar i 20 cm vattendjup och som tvingar den badande att vackla ut på den ansenliga mängd sten som ligger på bottnen sedan stormen Hans. Det gör vinterbadande här riktigt besvärligt.

ANNONS

Med trappan kom man tillräckligt långt ut för att slippa balansera på stenarna. Det var bra, för 2:a vik är nämligen en badplats som många besöker för dess fina tillgänglighet. Nära till parkering och lätt att nå även för den med svårigheter att röra sig.

Det är nämligen inte bara unga människor i 30-årsåldern som ser hälsofördelarna med vinterbad. Tyvärr verkar Varbergs kommun bara göra det möjligt för den gruppen att ha tillgång till vinterbad. För den med nedsatt gångförmåga är det mycket långt från parkering till fästningsbadet. För den med dålig ekonomi är det dyrt att gå på Kallis. Och ska man i en stad som Varberg behöva betala för att bada året runt?

Tjänstemännen på kommunen hävdar att de inte kan låta trappan i 2:a vik ligga i över vintern innan de utarbetat en vinterbadarpolicy. Det är precis så absurt som det låter. Sanningen är att man hittills inte intresserat sig för vinterbadande och det är pinsamt för en stad som profilerar sig på havsbad. Hög tid för Hamn och Gata att vakna nu och följa med i sin tid. Sätt tillbaks trappan i 2: vik medan ni funderar.

En av Varbergs många vinterbadare

ANNONS