Didings nya staty av Lenin, invigd den 15 juni 2024.
Didings nya staty av Lenin, invigd den 15 juni 2024. Bild: Annika Karlbom

Putin, Lenin och Ukraina

Om Mats Dahlbom hittar ett enda citat som visar på den av honom påstådda putinska ”ambivalensen” gentemot Lenin, lovar jag att inte bara äta upp min nya sommarhatt utan därtill omedelbart riva ner statyn över Varbergs nye hedersmedborgare.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS

Svar

på ”På andra håll rivs statyer av Lenin”

Svenska skolbarn får enligt samstämmiga larmrapporter allt svagare läsförmåga. Som trösterikt exempel på att denna basfärdighet inte heller alltid förr var på topp skulle man kunna läsa Mats Dahlboms rader om Putin, Lenin och Ukraina. När jag för att undvika kontroverser om historiska basfakta citerar det oberoende och av utrikesdepartementet finansierade Utrikespolitiska Institutet om den ukrainska kulturens frihet under Lenins dagar, blir detta hos Dahlbom ”enligt Diding”.

När det sen kommer till själva sakbeskrivningen av det historiska förloppet blir Dahlboms påståenden närmast parodiska. Det han kallar ”Sovjet-ukrainska kriget” mellan 1918-21 och på så sätt försöker framställa som ett krig mellan två självständiga stater är redan i mellanstadiets grundkurs om denna tid en liten del av det landsomfattande inbördeskriget. I det tidigare tsarryska guvernementet Ukraina inbegrep detta strider och skiftande allianser mellan röda och vita, nationalister, arbetare- och bondestyrkor, samt tyska och polska invasionsstyrkor där alla hade egen agenda.

ANNONS

Det var alltså om tiden efter detta inbördeskrig som Utrikespolitiska Institutet i sin aktuella landsguide skriver: ”Efter inbördeskriget och hungersnöden 1921-1922 blev resten av 1920-talet en gyllene tidsålder för sovjetrepubliken Ukraina” och ”Kulturlivet blomstrade och en ny språklag gav ukrainskan företräde framför ryskan”.

När Stalin sen bytte Lenins politik mot den traditionellt storryska försökte han gömma detta bakom den populäre Lenin genom att resa skogar av Leninstatyer som då blev symbolen för det nya förtrycket. Att dessa därför i modern tid kom att tas bort har jag den största förståelse för samtidigt som jag fortsätter att hylla den verklige Lenin. Det är också denne som Putin i sina ordrika tal ständigt angriper och om Mats Dahlbom hittar ett enda citat som visar på den av honom påstådda putinska ”ambivalensen” gentemot Lenin, lovar jag att inte bara äta upp min nya sommarhatt utan därtill omedelbart riva ner statyn över Varbergs nye hedersmedborgare.

LÄS MER:På andra håll rivs statyer av Lenin

ANNONS