Maud Ankardal är verksamhetschef för kvinnokliniken i Halland.
Maud Ankardal är verksamhetschef för kvinnokliniken i Halland. Bild: AnnaCarin Isaksson

Rysk roulette i bemötandet på Kvinnokliniken

Jag är själv en utav de patienter som fått kämpa för att bli lyssnad på.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”När gud bodde i Varberg, sa en snittförlöst mamma om sin upplevelse”

En synnerligen sympatisk insändare om inställningen till kejsarsnitt från Per Strömberg, fd klinik- och verksamhetschef Kvinnokliniken Sjukhuset i Varberg/HaIlands sjukhus Varberg. Tyvärr visar den också på precis det som är problemet – hur ojämlik vården kan vara, till och med inom en och samma verksamhet.

I mars 2020 skrev Anders Tejler, överläkare på just Kvinnokliniken i Varberg, en insändare här i tidningen där han med skrämmande exempel försökte avskräcka ”de fåkunniga som tror att fler kejsarsnitt är lösningen”. I sin text problematiserade han även att patienter anmäler vårdpersonal i samband med vårdincidenter och avslutade sin insändare med att ”om ni som vill anmäla mer, och fler, drar ut konsekvenserna av det så kanske ni får förlösa varandra, och jag undrar oroligt hur det kommer att gå då.”

ANNONS

Jag är själv en utav de patienter som fått kämpa för att bli lyssnad på och tagen på allvar på kvinnokliniken i Varberg. Efter en medicinsk utredning (bäckenröntgen i sjunde månaden, en upplevelse jag inte önskar någon annan) visade det sig att mina farhågor stämde till punkt och pricka. Ett planerat kejsarsnitt var det säkraste och mest logiska sättet att förlösas på.

Det ska inte krävas anatomistudier på universitetsnivå eller en avancerad retorik för att få rimlig och säker vård i tvåtusentalets Halland.

F.d. patient i förlossningsvården

LÄS MER:”När gud bodde i Varberg” sa en snittförlöst mamma om sin upplevelse

LÄS MER:Var varliga med orättvis kritik

ANNONS