Sex fartygslämningar från medeltiden upptäcktes vid arkeologiska utgrävningar för Varbergstunneln år 2022.
Sex fartygslämningar från medeltiden upptäcktes vid arkeologiska utgrävningar för Varbergstunneln år 2022. Bild: Dick Gillberg

Ställ ut ”Varbergskoggarna” på Hooken!

Endast en handfull av liknande fartyg har påträffats i Sverige och drygt ett trettiotal i hela Europa.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|

Sex fartygslämningar från medeltiden upptäcktes vid arkeologiska utgrävningar för Varbergstunneln år 2022. De två äldsta lämningarna är mycket välbevarade och samtida med Bockstensmannen, Digerdöden och staden vid Getakärr, en föregångare till Varberg.

”Varbergskoggarna” måste ställas ut och presenteras i Varberg. Föreningen Varbergs Museum uppmanar alla marint och kulturhistoriskt intresserade att kämpa för en kreativ lösning, så att många får möta medeltidens sjöfarare och också lära mer om staden Getakärr!

Endast en handfull av liknande fartyg har påträffats i Sverige och drygt ett trettiotal i hela Europa. Förutom föremål från fartygens konstruktion och framdrift påträffades även olika husgeråd av trä och keramik. Handel och sjöfart har haft stor betydelse för staden ända sedan medeltiden. Fynden knyter samman Varbergstunneln, hamnutbyggnaden och stadens ständiga förändring, med vidgad kunskap om sjöfartens historia och utveckling.

ANNONS

På Hooken i Varbergs innerhamn, där Europafärjan tidigare la till, finns redan ett historiskt intressant magasin, nyligen iordningställt. I denna marina miljö, och med närhet både till Hallands Kulturhistoriska Museum och Bokstensmannan, kan ett modernt museum skapas.

Med en utställning av konserverade fartyg, eller delar av dem, ett intressant urval av koggarnas utrustning och besättningens tillhörigheter, och digitala presentationer, blir ”Varbergskoggarna” en besöksmagnet i innerhamnen. Kopplingar till forskning och akademisk utbildning vid Campus Varberg är ytterligare en möjlighet.

HN-reportern Rebecka Kvint har i flera artiklar beskrivit fynden och lokala politikens ointresse för ”Varbergskoggarna” Det är dags att visa att vår kulturhistoria är en viktig del i ett växande Varberg!

Föreningen Varbergs Museum vill uppmana offentliga organisationer, tillsammans med kulturhistoriskt intresserade, att rädda kvar ”Varbergskoggarna”. Ett ”Koggarnas hus” på Hooken ger Varberg en ny besöksattraktion, med möjligheter till vidare forskning och kunskapsspridning, i framtidens innerhamn.

För styrelsen i Föreningen Varbergs Museum

Gunnar Carlsson

LÄS MER:Koggarnas öde i politikernas händer

LÄS MER:Morgan Börjesson (KD) vill ha koggmuseum på Hooken

LÄS MER:Koggarna: Varbergspartiet kritiserar Stenkils hållning

LÄS MER:Första dateringen stämde väl – koggarna är från 1300-talet

ANNONS