Bild: Fredrik Persson/TT

Svenska kärnkraftskommunerna visar vägen för framtidens elförsörjning

Det spelar roll vilket parti du röstar på i EU-valet, skriver Jörgen Warborn (M) och Ann-Charlotte Stenkil (M).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Att framtidens samhällen och industrier förutsätter kraftigt utbyggd fossilfri elproduktion är gamla nyheter. Klimatet kräver det. Säkerhetsläget likaså. Trots det fortsätter Socialdemokraterna sätta käppar i hjulet för det energislag som har gjort Sverige till ett av världens mest fossilenergioberoende industriländer: kärnkraften.

Utfasningen av fossil elproduktion som många länder brottas med idag genomförde vårt land redan under andra halvan av 1900-talet. Som ett av få industriländer med billig, säker och ren elförsörjning blickade omvärlden avundsjukt mot Sverige på den tiden.

Ringhals är bevis på att när energiforskare och investerare gör gemensam sak, blir resultatet klimatsmart och billig el för svenska konsumenter. Sveriges kärnkraftskommuner har spelat en nyckelroll för Sveriges historiska konkurrenskraft och energioberoende.

ANNONS

Vad som skett sedan dess är ingen hemlighet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet genomförde en systematisk nedläggning av svensk kärnenergi. Hushållens och företagens dyra elräkningar är en direkt konsekvens av vänsterns ansvarslösa och teknikfientliga politik.

Och för att lägga lök på laxen beräknas efterfrågan på ren el i Sverige vara dubbelt så hög som i dag år 2045. Om vi ska säkra framtidens elförsörjning behövs en kraftsamling , likt senaste gången storskalig utbyggnad av kärnkraft ägde rum i Sverige.

Men utan politisk vilja kommer vi inte nå produktionsnivån som morgondagen kräver. Därför tar regeringen nu sjumilakliv mot mer svensk kärnkraft. Och i Europaparlamentet driver vi moderater att det krävs mer forskning och utveckling av framtidens reaktorer, ökade investeringar i atomenergi och effektivare tillståndsprocesser.

Samtidigt har Socialdemokraterna i Europaparlamentet gång på annan röstat emot kärnkraften och därmed utvecklingen av säker, stabil och klimatsmart elproduktion inom EU. Med Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S) i spetsen har svensk vänster i Bryssel gång på gång proklamerat att kärnkraft inte är något att ha.

På så vis har viktiga investeringar uteblivit och banbrytande forskning försenats. Något som i förlängningen orsakar dyrare elräkningar, ökade utsläpp av växthusgaser och ett större beroende av Ryssland.

Med andra ord spelar det roll vilket parti du röstar på i Europavalet. Moderaterna är Sveriges mest teknikpositiva parti, och vi kommer i alla lägen ha framgångarna i Sveriges kärnkraftskommuner i bakhuvudet - för en grönare, säkrare och friare energiproduktion och framtid.

ANNONS

Ann-Charlotte Stenkil (M)

kommunstyrelsens ordförande i Varberg

Jörgen Warborn (M)

europaparlamentariker

ANNONS