Atombomben på Bikini atollen. Bilden visar den första provsprängningen av kärnvapen som USA:s krigsmakt genomfört.
Atombomben på Bikini atollen. Bilden visar den första provsprängningen av kärnvapen som USA:s krigsmakt genomfört. Bild: TT

Sverige riskerar att användas i ett anfall mot Ryssland

Risken är stor att Sverige är ett framtida uppmarschområde för Nato för att anfalla Ryssland genom att använda någon eller några av de 17 militära baserna i Sverige som avtalet anger, skriver insändarskribenten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS

Sverige ingår nu i en kärnvapenallians. I en deklaration från Natos toppmöte i Washington har de stats- och regeringschefer som deltagit utfärdat ett dokument daterat den 10 juli 2024 med 38 punkter där det framgår av punkt 9 ”Så länge det finns kärnvapen kommer Nato att förbli en kärnvapenallians.” För sjuttiofem år sedan grundades Nato för att bevara freden och främja stabiliteten inom det euroatlantiska området. Så är det inte längre. Nato är numera en krigsallians som framgår av dokumentet. Eller är det tänkt att försvara det egna landet genom att använda kärnvapen inom landets territoriella gränser? Kärnvapen är tänkt att användas för att angripa ett annat land. Försvarsminister Pål Jonsson fick frågan varför Sverige inte har en klausul i DCA-avtalet (Defence Cooperation Agreement, formellt avtal om försvarssamarbete mellan Sverige och USA) som förbjuder kärnvapen på svensk mark vilket man har i Danmark och Norge. Pål Jonsson svarar att frågan inte är aktuell. Dokumentet från Natos toppmöte visar att frågan är i högsta grad aktuell. Risken är stor att Sverige är ett framtida uppmarschområde för Nato för att anfalla Ryssland genom att använda någon eller några av de 17 militära baserna i Sverige som avtalet anger. Eftersom Ryssland nu har kännedom om Natos offentliga dokument om att det kan finnas kärnvapen här är risken uppenbar att Ryssland anger som skäl att försvara sitt eget land att använda kärnvapen mot oss.

ANNONS

Det är viktigt att vara medveten om konsekvenserna av vilka avtal vi ingår och agera för att minska risken för en kärnvapenkonflikt. Kärnvapenhot är inte en lösning för att säkra fred och stabilitet i världen, och det är viktigt att arbeta för nedrustning och fredliga konfliktlösningar istället. Det är också viktigt att kräva öppenhet och transparens när det gäller avtal som påverkar Sveriges säkerhet och att politiker och beslutsfattare hålls ansvariga för sina handlingar och beslut.

Pax non bellum

ANNONS