Sveriges småskaliga producenter av öl, vin och spritdrycker har väntat länge nog på frågan om gårdsförsäljning, skriver Christofer Bergenblock (C).
Sveriges småskaliga producenter av öl, vin och spritdrycker har väntat länge nog på frågan om gårdsförsäljning, skriver Christofer Bergenblock (C). Bild: Jesper Jäger-Ärlestad

Varför slirar regeringen om gårdsförsäljning?

Sveriges småskaliga producenter av öl, vin och spritdrycker har väntat länge nog på frågan om gårdsförsäljning, skriver Christofer Bergenblock (C).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Sedan 2007 har frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker utretts tre gånger och för knappt ett år sedan var den senaste utredningen klar. De två stora stötestenarna i den här frågan har handlat om folkhälsan och systembolagets monopol. Därför var det naturligtvis glädjande att man denna gång kunde slå fast gårdsförsäljning kan genomföras utan någon märkbar påverkan på folkhälsan och utan att detaljhandelsmonopolet sätts ur spel.

Sedan utredningen var klar har den varit ute på remiss och över 180 remissvar har inkommit, varav majoriteten varit positiva. Framför allt så stöds förslaget av kommuner, näringsliv och landsbygdsorganisationer eftersom de ser vilka mervärden en sådan här reform kan medföra. Gårdsförsäljning skapar nämligen nya möjligheter för arbetstillfällen, landsbygdsutveckling, livsmedelsproduktion och turism.

ANNONS

Inte minst är det många utländska turister som blir förvånade när man gör ett besök med rundvisning och provsmakning hos en småskalig öl-, vin- eller spritproducent, men sedan inte kan köpa med sig dryckerna direkt på plats. Tanken att man efter ett besök på en tysk eller fransk vingård inte skulle kunna inhandla en flaska vin att ta med sig hem framstår förstås som löjeväckande, men i Sverige är detta verklighet och besökarna blir istället hänvisade till ett systembolag som ibland ligger miltals bort.

Nu är frågan utredd och remissvaren sammanställda, men därefter har tyvärr ingenting hänt i ärendet. Det som däremot har hänt är att vi haft ett allmänt val som skapat en bred majoritet av partier i Sveriges riksdag som är positiva till gårdsförsäljning. Inte bara Centerpartiet utan även M, SD, KD och L har nämligen sagt sig vara för detta. Av den anledningen ställde jag en fråga till socialminister Jakob Forssmed (KD) den 10 november om när vi kan förvänta oss en proposition på riksdagens bord, men tyvärr slirade ministern på svaret och kunde inte presentera någon som helst tidsplan.

Sveriges småskaliga producenter av öl, vin och spritdrycker har väntat länge nog på frågan om gårdsförsäljning. Utredningen är klar, flertalet remissinstanser är positiva, en majoritet i riksdagen står bakom reformen och frågan har beretts sedan 2007. Vi kommer helt enkelt inte längre, så nu är det dags för den nytillträdda regeringen att gå från ord till handling. Det behövs inga fler utredningar, det som behövs är en proposition på riksdagens bord.

ANNONS

Christofer Bergenblock (C)

riksdagsledamot, Halland

ANNONS