Insändarskribenten vill ha svar på vad det var för brister i undersökningstekniken och utrustningen vid tiden för ansökan om bygget av tunneln under Varberg.
Insändarskribenten vill ha svar på vad det var för brister i undersökningstekniken och utrustningen vid tiden för ansökan om bygget av tunneln under Varberg. Bild: Annika Karlbom

Trafikverkets stora miss

Förutsättningarna för en järnvägstunnel under Varberg undersöktes under flera år.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Apropå

artikeln ”Vattenläckor i tunneln är inte under kontroll – så påverkas närboende”

Under flera år höll Trafikverket på att undersöka förutsättningarna för en järnvägstunnel under Varberg. Åtskilliga provborrningar och kontroll av bergets stabilitet, sprickzoner, vattenföring m.m. gjordes. Geologer var också involverade.

l samrådsunderlaget 2022-10-11 skriver ni att det läcker in mer grundvatten i tunneln än vad som kunde förutses med det kunskapsunderlag som fanns tillgängligt vid tiden för ansökan (2017-01-18).

Jag skulle vilja ha svar på vad det var för brister i undersökningstekniken och utrustningen då ni fick fram kunskapsunderlaget vid tiden för er ansökan gentemot möjligheterna som erbjuds i dag, eftersom ni missade rejält när det gäller inläckaget i tunneln. Ett mycket större område än det ursprungliga beräknas nu i värsta fall få en grundvattensänkning på en meter. Man kan ju börja misstänka att ni 2017-01-18 lämnade in er ansökan innan undersökningarna var klara, eftersom ni visste att det skulle bli lättare att få en ny ansökan om vattenverksamhet godkänd när tunneln nästan är klar och praktiskt taget omöjlig att stoppa.

ANNONS

Ni skriver också att det inte är tekniskt möjligt att uppnå tidigare uppsatta mål för inläckaget. Är det verkligen de tekniska möjligheterna som är begränsningen, eller är det att tätningsmaterialet cement har blivit så dyrt att det är billigare att låta en större mängd vatten under driftskedet läcka in i tunneln och istället pumpa ut det?

Tomas Nilsson

Varberg

LÄS MER:Vattenläckor i tunneln är inte under kontroll – så påverkas närboende

ANNONS