Det är helt klart att vissa producenter gör enorma vinster, skriver insändarskribenten.
Det är helt klart att vissa producenter gör enorma vinster, skriver insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Varför är elen så dyr?

Denna absurda auktionsform är som om en bilfirma skulle ställa ut bilar i prisklasser från 200 000 kronor till en miljon, skriver Mats Dahlbom.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Varför är elen så dyr? Det beror på hur prissättningen går till. Det sker genom dagliga auktioner för varje timme, där det högsta priset vinner.

Ett exempel: Antag att det finns fyra leverantörer. A offererar för 10 öre/kWh, B för 20 öre, C för 30 öre och D för 40 öre och antag att de kan sälja 1 miljon kWh vardera. Antag vidare att behovet är 3,5 miljoner kWh. Det innebär att de första tre leverantörerna får leverera sin miljon kWh, medan D endast får sälja en halv miljon kWh. Men priset sätts av den dyraste elen, d v s 40 öre! A, som offererat för 10 öre, får alltså betalt 40 öre, vilket också är vad konsumenterna får betala för all el.

ANNONS

Denna absurda auktionsform är som om en bilfirma skulle ställa ut bilar i prisklasser från 200 000 kronor till en miljon. Du väljer den billigaste bilen, men när räkningen kommer står det en miljon på den.

Systemet utformades för att gynna vindkraften och är ett gemensamt europeiskt system. Många stater vill ändra till något vettigare, något som Sverige är hårdnackat emot.

Men det finns mer: El-områdena! Dessa tillkom 2011 och var ett krav från EU för att svenska elproducenter inte skulle gynna svenska elkonsumenter!!! Billig svensk el skulle även andra EU-länder få del av. Till att börja med blev det inga stora skillnader mellan områdena, men efterhand blev elen dyrare och skillnaderna större och vi fick extremvärden, som 20 öre/kWh i norr samtidigt med fyra kronor i söder. Skillnaderna uppstod då kärnkraft i söder lades ner, då export av el till ett Europa drabbat av gasabstinens ökade och då överföringskapaciteten mellan Nord- och Sydsverige inte räckte till.

Vem tjänar på detta? Jo naturligtvis producenter i söder, men framför allt statliga Svenska Kraftnät som tar hand om prisskillnaderna mellan el-områdena. För 2022 innebar detta en vinst på svindlande 70 miljarder kronor. Dessa pengar ska egentligen användas till att förbättra ledningsnätet och därmed minska prisskillnaderna. Men en del har gått åt till att bygga ut ledningarna till kontinenten och därmed höja priset här hemma, eftersom efterfrågan då ökar här. Dessutom har regeringen beslutat att el-stödet ska tas från dessa pengar.

ANNONS

Det är helt klart att vissa producenter gör enorma vinster. Men varför gör då vissa vindkraftsföretag, bl a det största av alla, det kinesiska kärnkraftsföretaget CGN, jätteförluster? Det beror på att man tecknat s k PPA-avtal (Power Purchase Agreement), långa kontrakt på att leverera ström, men att vinden inte ställt upp. Då måste man köpa el för att kunna leverera enligt avtalet och på grund av den stora andelen oplanerbar vindkraft i systemet blir det ibland brist på el och därmed mycket dyrt. Man får köpa dyr el när det inte blåser och sälja billig el när det blåser. Det är ingen lönsam affärsmodell! Hur ska det gå i framtiden, när enorma elbehov i Norrland planeras, behov som är tänkt att lösas med vindkraft?

Hur klarar kineserna sig då? Enligt Kina-experter är det inga problem. Kineserna har satsat två miljarder i svensk vindkraft och har cirka sju procent av marknaden, tendens ökande. De planerar att ta över vindkraftsmarknaden, som f n till övervägande del är utlandsägd, och göra oss Kina-beroende på samma sätt som Tyskland var beroende av Putins gas. Då är en förlust på några 100 miljoner kronor inget problem.

Som vi har ställt till det!

Mats Dahlbom

ANNONS

ANNONS