Erling Andersson är Årets arbetsmyra

Han vurmar för trä, men ännu mer för maskiner. I år fyller Derome Trä- och Nostalgimuseum 30 år och grundaren Erling Andersson koras till Årets arbetsmyra.
– Fantastiskt, säger han.

ANNONS
|

Priset Årets Arbetsmyra går till en person som på ett extraordinärt sätt har engagerat sig ideellt för ett eller flera arbetslivsmuseum. Bakom priset står Arbetets museums vänförening.

Eldsjälen 82-årige Erling Andersson är äldste sonen till Deromes grundare Karl Andersson och en av miljardföretagets ägare. Han får priset för sitt arbete och engagemang med att bygga Derome Trä- och Nostalgimuseum.

– Trä är ett levande material, så miljövänligt det kan bli, menar han.

Digital prisutdelning

Egentligen utsågs Erling Andersson redan förra året, men på grund av pandemin ställdes prisutdelningen in. I år hålls den i en digital variant där pristagarna för både 2020 och 2021 tar emot utmärkelsen, samt 5 000 kronor.

ANNONS

– Min son Peter Mossbrant ska se till att jag är uppkopplad och kan delta, berättar han.

Hans museum rymmer Sveriges största samlingar av verktyg och maskiner för träbearbetning. Nästa steg i museets utveckling är ett jordbruksmuseum som öppnar nästa vinter.

Stora träskulpturer

En vandring i alla de byggnader som utgör museet i Derome tar flera timmar. Här finns kul grejer för barnen, här finns hundratals träfigurer i arbetssituationer från förr, här finns verktyg, trämaskiner, ångmaskiner och enorma träskulpturer. De sistnämnda är fantastiska konsthantverk, inköpta av Erling själv och inte till salu.

En torrklosett från 1742 fångar reporterns intresse. Den kan till och med ”spolas”. En remskiva i trä från 1500-talet hänger i foajén.

– Den har Antikrundan varit här och tittat på, säger Erling Andersson.

Hantverk överallt

Och i ett annat rum syns Deromes första sågverk, så som det såg ut när Karl Andersson startade i blygsam skala 1946. Konsthantverket, liksom hundratals andra miniatyrer är skapade av Gunnar ”Bissefällarn” Svensson från Skillingaryd.

Pandemin har förstås lagt hinder i vägen för museet som inte har kunnat hålla öppet som vanligt. Men om man ringer i förväg kan gruppbesök ordnas. Och i sommar hoppas Erling att restriktionerna är borta.

– Bussbolagen har redan börjat ringa och boka in sig, säger han.

ANNONS

Museet ägs av Erling Andersson och hans söner Peter och Thomas via ett bolag som sedan drivs av en förening.

– Mina söner har lovat att museet ska få leva vidare när jag inte längre orkar, säger han.

ANNONS