Moderbolaget som äger Äventyrslandet i Halmstad, Axels Nöjesfält Mikael Andréasson AB och Europas största nöjes- och aktivitetscenter Exploria har försatts i konkurs. Det är oklart hur konkursen drabbad dotterbolagen.
Moderbolaget som äger Äventyrslandet i Halmstad, Axels Nöjesfält Mikael Andréasson AB och Europas största nöjes- och aktivitetscenter Exploria har försatts i konkurs. Det är oklart hur konkursen drabbad dotterbolagen.

Konkurs för ägaren till Äventyrslandet och flera tivolin

”Bolaget har kommit på obestånd.” Med de orden summerar ägaren Mikael Andréasson krisen i moderbolaget GKM Syd AB. Konkursen hotar bland annat Äventyrslandet i Halmstad, Axels nöjesfält i hans namn och Europas största nöjes- och aktivitetscenter Exploria i Stockholm.

ANNONS
|

Ansökan om att försätta bolaget GKM Syd AB i konkurs lämnades in till Malmö tingsrätt före jul av Mikael Andréasson. Bolaget hette tidigare Mikael Andréasson Holding AB och är moderbolag i en koncern med tolv dotterbolag.

Bolaget bedriver nöjesparks- och tivoliverksamhet, det upplåter tivoliutrustning till flera av dotterbolagen och ägnar sig åt fastighets- och kapitalförvaltning.

I ansökan konstaterar Mikael Andréasson att GKM Syd AB inte kan betala sina skulder. ”Betalningsförmågan är inte endast tillfällig.”

På obestånd

”Bolaget har kommit på obestånd.”, skriver han i konkursansökan och hemställer om att tingsrätten omedelbart ska försätta bolaget i konkurs.

Det är fortfarande oklart hur mycket konkursen påverkar dotterbolagen, men moderbolaget äger dotterbolagen till 100 procent och äger inventarierna i alla dotterbolagen Axels nöjesfält Mikael Andréasson AB, Halmstad äventyrsland AB, Älvkarleby intressenter AB, Wild West Steakhouse AB, Mega Fun Göteborg AB, Mega Fun Örebro AB, Wild West Steakhouse Örebro AB, Exploria AB, Exploria Food AB, European Funfair AB, Piteå äventyrsland AB och Norsk tivolidrift AS.

ANNONS

73 miljoner kronor

Konkursen är verkställd. Ägarens åtgärd var en direkt följd av att Danske bank redan två veckor tidigare hade begärt att bolaget skulle försättas i konkurs. Betalningarna till banken hade förfallit och inte reglerats, trots påminnelser.

I en summering över lån och krediter som förfallit räknar Danske banks företrädare för kontoret i Halmstad fram det sammanlagda beloppet 73 459 313 kronor plus ränta.

Hallandsposten har sökt Mikael Andréasson, men inte lyckats nå honom för en kommentar. Vid delgivningen efter Danske banks konkursansökan bad och beviljades banken att själva utföra delgivningen.

”Inget kan uteslutas”

Den verkställdes den 14 december, två dagar före den egna begär om att försätta bolaget i konkurs, genom att styrelsesuppleanten Helena Schicht delgavs i sin bostad.

Malmö tingsrätt har utsett advokat Per Broomé till konkursförvaltare. Han meddelar i en kort kommentar att det i nuläget är svårt att ge svar på om konkursen utgör en fara för dotterbolagen:

”I vart fall inte på kort sikt, på lång sikt och särskilt om pandemin håller i sig och utan stöd ekonomiskt så kan inget uteslutas. Målsättningen är att dotterbolagen skall räddas.”

ANNONS