Syskon med framåtanda

Det har gått bra här i livet för överläkare Lauritzens tre barn. Monica blev filosofie doktor i engelsk litteratur, Jonas blev framgångsrik advokat (aktuell i Prosolviamålet) och Claes välrenommerad plastikkirurg. En av dem har skrivit svensktoppslåtar. - Monica var det stora ljuset i skolan. Hon var plugghäst, en A-student, intygar hennes bröder.

ANNONS
|

Monica, Claes och Jonas växte upp i Varberg i en 550 kvm stor gul trävilla på gamla lasarettsområdet. Deras pappa var den på vårdavdelningarna cigarrökande överläkaren Gunnar Lauritzen, det bolmade om honom även när han gick ronden. Mamman hette Inga.

Kirurg Lauritzen var chef för "ett odelat lasarett". Det fanns bara en enda överläkare - för BB, medicin, kirurgi och röntgen.

Titeln var förstås statusfylld i 50-talets idylliska Varberg. Det märktes också i telefonkatalogen.

- Pappa hade telefon nummer ett, minns Jonas, 61.

Hans fyra år äldre storasyster Monica, kompis med simmerskan Kate Jobson, blev först i syskontrion att ta den vita mössan.

ANNONS

- Påskbergsgymnasiet var ganska nytt. Jag tror vi var den tredje studentkullen, säger hon.

Monica blev docent vid Göteborgs Universitet och gjorde karriär som kulturproducent vid Sveriges Radio där hon ansvarade för Bokfönstret.

- Det var jag som hittade på Sveriges Radios Romanpris, berättar hon.

Som kulturjournalist har hon intervjuat flera Nobelpristagare och andra berömda författare. Monica Lauritzen är sambo med författaren Kjell Espmark, ledamot i Svenska Akademien. De är bosatta på Djurgården.

Jonas Lauritzen bestämde sig tidigt för att bli advokat:

- Det var när jag gick i realskolans femte klass och såg Perry Mason på tv. Pappa gillade mitt yrkesval.

I nästa vecka startar den omtalade Prosolviarättegången. Jonas Lauritzen försvarar den huvudåtalade.

- 118 rättegångsdagar väntar. Vi ska vara klara den 25 november.

Efter en lång förundersökning ställs fem personer inför rätta, misstänkta för att ha svindlat till sig över hundra miljoner kronor i IT-härvan.

Jonas Lauritzen har gått igenom målet med sin klient i Amerika.

- Vi körde från sex på morgonen till elva på kvällen i en vecka och gick igenom det viktigaste. Men det krävde förstås att jag läst igenom allt för att vi inte skulle prata förbi varandra.

ANNONS

Utredningen är på cirka 16 000 sidor.

- Jag vet vad som väntar. Det blir påfrestande och svårt. Eftersom vi bara är två på advokatbyrån kommer vi att få sätta till kvällar och helger för att upprätthålla den ordinarie verksamheten, säger Jonas.

Han är van vid långa sittningar. Han försvarade Lars Hoffman i Sparbanken Västhärvan som pågick 15 månader i tingsrätten (frikännande) och nästan sju månader i hovrätten (fällande dom).

Han har också försvarat Frölunda Hockeys förre ordförande Hans Andersson (frikänd).

Minstingen Claes hade tänkt bli arkitekt men kom på andra tankar när han kom till USA som utbytesstudent och bodde i en läkarfamilj.

- När jag väl bestämt mig var det självklart att jag skulle bli plastikkirurg. Jag är finmotoriskt lagd och har liksom Jonas alltid gillat att teckna. Som eget inträdesprov, för att se om jag skulle duga till yrket, byggde jag ett pilligt modellskepp. Det hade förstås inte mycket med plastikkirurgi att göra.

Han tjatade sig till en praktikplats hos legendariske plastikkirurgen professor Bengt Johanson.

I dag är Claes själv professor och har nått stor ryktbarhet, framför allt för sina operationer av missbildade barn.

- Jag vill helst få tag i dessa barn inom tre månader efter födseln. Då blir resultaten bäst. Tyvärr dröjer det ibland, helt onödigt, dubbelt så lång tid. Då kan det vara för sent att använda våra nyaste metoder. Men vi gör vad vi kan för att informera bort denna okunskap, säger han.

ANNONS

Hos den breda allmänheten är Claes Lauritzen välkänd efter åtskilliga tv-reportage, senast i en dokumentär i november i TV4.

- Många sätter ett likhetstecken mellan plastikkirurgi och ansiktslyftningar. Men det handlar också om att återställa ett ansikte efter en borttagen tumör, födelsemärken, brännskador, harmynthet, ryggmärgsbrock och behandling av tryckskador och ansiktsskador efter olycksfall eller misshandel.

Han säger att bara ärren efter skärsåren skall vara synliga på den som fått sitt ansikte sönderslaget.

Vad inte många känner till är att den världsberömde kirurgen en gång bildade Varbergsorkestern Bohemia tillsammans med Torgny Söderberg och att de skrivit svensktoppslåtar och covers tillsammans.

- När jag fyllde femtio övertalade Torgny mig att komma upp till Skara och spela in nytt. Då upptäckte jag den digitala tekniken. Fantastiskt roligt. Jag köpte en begagnad musikstudio av Lena Philipsson.

Musiken är ett gemensamt intresse hos syskonen Lauritzen. Claes och Monica spelar piano, Jonas trummor.

- Jag finansierade mina juridikstudier med musik, säger Jonas.

Han har spelat ihop med Sonya Hedenbratt och Gunnar "Siljaboo" Nilsson.

Det mesta i livet tycks ha gått med musik för de tre syskonen.
ANNONS