Gröna fingrar. Örtodlare Jan Bakken står i grönsakslandet mitt bland den resliga kardborreroten. Växten påminner om svartrot och blir god i gratänger. Bild: Håkan Johansson
Gröna fingrar. Örtodlare Jan Bakken står i grönsakslandet mitt bland den resliga kardborreroten. Växten påminner om svartrot och blir god i gratänger. Bild: Håkan Johansson

Jan Bakken gillar äppelmynta i sitt te

Det är idylliskt vid Lynga gamla smedja i Morup där Jan Bakken och hans hustru Anne-Marie bor och driver ekologisk örthandel och Bed & Breakfast.

ANNONS
|

Men här pågår mycket arbete och när vinterstormarna yr kan det vara tufft att bo nära havet. Så här års är många rader med olika sorters örter som ska plockas, torkas, förädlas och packas. På hösten är det dags att ta hand om äpplena från de 250 träden. De säljs både som ätäpplen och som must. Allt är ekologiskt odlat.

– Vi är nog lite nördiga, men för oss är det viktigt att leva på ett så sunt och ekologiskt sätt som möjligt.

Jans mamma kom från Norge och hans pappa från Lynga. Jan föddes i Drammen, i Norge och bodde där tills han var fyra år. Då flyttade familjen till Åskloster, men när han var tio år byggde familjen hus i Glommen och där växte han sedan upp. Nu är han tillbaka bara två gårdar bort från hans pappas föräldrahem.

ANNONS

Jan och Anne-Marie möttes och bosatt sig inne i Falkenberg, men ville helst ut på landet.

– Av en släkting fick jag veta att huset var till salu sedan mannen som bodde här förut hade dött.

De köpte huset och började fundera på vad de skulle använda den tre hektar stora tomten till. De gick med i LRF för cirka 15 år sedan. Samtidigt drogs ett projekt med örtodling igång. Sedan dess har de arbetat med att bygga upp en verksamhet med försäljning av örter. Jan blev också ordförande i Örtodlare Halland, en ekonomisk förening.

Jan och Anne-Marie experimenterar mycket med olika smaker och tillagningssätt med sina örter. En av Jans favoriter är äppelmynta som han gärna gör te på. På senare tid har han också börjat prova sig fram med att tillverka cider, bara för att det verkar spännande.

Jan utbildade sig till elektriker i gymnasiet och pluggade till pedagog när han var 40 år. Från 1992 arbetade han på gymnasieskolan i Falkenberg, men sa upp sig 2003 för att jobba med att bygga tre stugor för uthyrning som ett komplement till örtodlingen. Stugorna är ekologiskt inredda med allt från madrasser till sängkläder. Naturligtvis är också frukosten ekologisk.

Förutom arbetet med örterna, det ekologiska boendet och på senare år äppelodlingen frilansar Jan som installationselektriker och har arbetat ett par dagar i veckan på PS-skolan i Varberg.

ANNONS

Både Jan och Anne-Marie är vegetarianer sedan länge. Det blir många soppor, sallader, gratänger och annat med det som grönsakslanden ger, men ibland fuskar de lite med fisk och skaldjur.

– Jag har en båt liggande i Lövstaviken. Det är inte ofta jag hinner gå ut med den, men det är en härlig frihetskänsla att komma ut på havet och kunna dörja lite makrill ibland. Makrill är en fantastiskt god fisk.

Född: för 60 år sedan i Drammen, Norge. Uppväxt i Glommen

Bor: i Lynga gamla smedja, Glommen

Gör: driver företagen Havro och Lynga Ört. En ekologisk och KRAV-märkt ört- och äppelodling samt ett ekologiskt boende. Dessutom är han installationselektriker och lärare vid PS-skolan i Varberg

Familj: hustrun Anne-Marie Bakken, en son och en dotter samt Anne-Maries dotter och barnbarn. Katten Emil ingår också i familjen

Fritid: inte mycket, men vintertid ser han gärna på film och varje måndag, under säsong, är han och Anne-Marie på plats i Falkenbergs Filmstudio

ANNONS