Belönad. Journalisten Kristoffer Örstadius grävande reportage har belönats med både Guldspaden och Stora Journalistpriset.
Belönad. Journalisten Kristoffer Örstadius grävande reportage har belönats med både Guldspaden och Stora Journalistpriset.

Kristoffer är besatt …av problemlösning

Jubilaren: Journalist och programmerare i förening

ANNONS
|

På jobbet går Kristoffer Örstadius i gång på komplicerade problem som kräver gott om programmeringskunnande och nördigt engagemang. Även fritiden ägnas åt ett slags problemlösning.

I god tid före sin 30-årsdag har DN-journalisten Kristoffer Örstadius belönats med Guldspaden 2013 och Stora Journalistpriset 2015. “Hackerjournalistens" avslöjanden har byggts på en kombination av grävande journalistik och dataanalyser.

– Hackerjournalist är ett roligt epitet som ligger i tiden på något sätt. Det blir allt viktigare att kunna både journalistik och programmering, säger han.

Programmeringskunnande ger tillträde till ett helt spektrum offentlig data som annars inte kunnat processas lika resurseffektivt.

Eftersom vi lever alltmer uppkopplade blir det också stort allmänt intresse att granska utrustningen vi är så beroende av. Exakt detta gjorde han när han hackade modem efter tillstånd från de berörda privatpersonerna. Slutsatsen blev att två stora nätoperatörer hade allvarliga säkerhetsbrister i sina modem.

ANNONS

– När operatörerna tvingades att säkerhetsuppgradera uppemot en halv miljon modem kände jag en kick. Min drivkraft är att granska missförhållanden och göra upptäckter som kan leda till förbättringar för många människor. Bakom drivkraften ligger samhällsengagemang och nyfikenhet.

Rötterna till desamma kan hittas i uppväxten som i praktiken ensambarn i en medelklassfamilj i Kristianstad (han har aldrig bott tillsammans med sina två halvsyskon).

– Jag fastnade ofta i komplicerade problemlösningar, säger han.

Det började med ett uppenbarligen ohejdat intresse för hur datorer fungerade. Han lånade en bok. Provade sina vingar på pappas dator. Som sjuåring började han programmera. Fem år senare fick han egen dator och skapade ett program som kunde förhöra honom på glosor inför skolprov.

Föräldrarna stod inte i vägen. Tvärtom.

– Mina föräldrar lade mycket tid på att fånga min lust. Som förälder är det viktigt att ge så mycket kärlek som möjligt och visa att man finns så att engagemangets ljus inte slocknar.

Samtidigt växte samhällsintresset. Han läste dagstidningar, lyssnade regelbundet på Ekot kvart i fem på Sverige Radio och gjorde egna radioprogram. Tidigt visste han vad han skulle viga sitt liv åt.

– Jag ville bli antingen journalist eller programmerare. Jag blev både och.

ANNONS

Lusten att lösa problem har inte mattats med åren.

– Det känns lustfyllt att hålla på med problemlösning. Jag kan uppslukas av det och hålla på nästan dygnet runt ibland. Men även om jag är mer nörd än genomsnittet är jag definitivt inte socialt handikappad. Jag har ett socialt liv med fru och barn och är rätt utåtriktad.

Även på fritiden ägnar han sig på sätt och vis åt problemlösning. Tillagning av komplicerade och tidskrävande maträtter och – maratonlopp.

– Fyra mil är nästan omöjliga att klara av. Det blir lustfyllt att lösa det.

Hur skicklig han än är på allehanda problemlösning så finns det en sorts problem som han är mindre road av att lösa: Konflikter.

– Jag gillar inte konflikter. Om det skulle uppstå konflikter går jag helst därifrån. Men jag har varit med om väldigt få sådana, säger Kristoffer Örstadius.

Lite om Kristoffer Örstadius

  1. Fyller: 30 år den 7 juli.
  2. Gör: Journalist.
  3. Bor: Stockholm.
  4. Familj: Gift med Sandra, barnen Algot, 4, och Tage, 2 år.
  5. Så firar han födelsedagen: “Med tårta på sängen. Jag hoppas på marsipantårta."
  6. Om att fylla 30: "Det känns bra. Ju äldre man blir, desto större insikter och erfarenheter som man kan ha nytta av både privat och professionellt."
  7. Framtiden för grävande journalistiken: “Det finns många brister och missförhållanden i vårt samhälle så den behövs verkligen."
ANNONS