Jan-Olof Nilsson: Från Amerika till Kungsäter med listetta i bagaget

Halland för 50 år sedan. 27/7 - 2/8 1974.

ANNONS

Semestermånaden juli lämnas nu bakom oss utan större saknad. Och minst saknad är den kanske i semesterstaden Varberg där temperaturen inte orkade släpa sig över 20-gradersstrecket en enda gång. Blåst och regn har fått många badgäster att lämna i förtid. Nej, inte ens den pålitlige underhållaren ”Träff-Eje” och hans vapendragare, dragspelskungen ”Lill Ingvar”, har väl alltid lyckats hålla bofasta eller badgäster på topp under sina folkliga musik- och lekkvällar i Brunnsparken. Lägg därtill det faktum att delar av stadens stora landmärke, det vill säga fästningen, rasat ner i sin egen vallgrav. Undersökningarna och uträkningarna pågår fortfarande, men alla förstår att kostnaderna för återuppbyggnaden kommer att bli enorma, särskilt som markförhållanden och underliggande lager visat sig vara oroväckande instabila. Även HN har analyserat den uppkomna situationen och konstaterar torrt att: ”Muren är byggd i strid med nuvarande bestämmelser”… Ja, ni förstår ju själva att det kunde vara muntrare i Varberg just nu.

ANNONS

I kommunens östligaste utpost, Kungsäter, är det dock lite gladare miner, då förberedelserna inför sommarens stora evenemang på Solbacken är i full gång. ”Direkt från Amerika” kommer han… Ja, det heter så i alla fall… och en amerikansk listetta har han med sig, liksom sitt band. Vi snackar Björn Skifs, vi snackar Blåblus och Hooked on a Feeling. Gör er beredda, för det här svänger!

Avslutningsvis kan vi berätta att anrika badhotellet Falkhyddan på Klittervägen i Falkenberg nu återinvigs efter branden i november förra året. Innehavaren, Runis Floberg, kan berätta att Falkhyddan byggdes som pensionat 1934 efter att fru Floberg vid 32 års ålder som nybliven änka kom cyklande från Halmstad till Falkenberg i hopp om att finna en försörjning. Således kan Falkhyddan på Skrea strand nu fira 40-årsjubileum då merparten av brand- och rökskadorna kunnat repareras och lokalerna därefter renoverats. Standarden är enkel, men jubileumsgäster väntas från både när och fjärran, och Fru Floberg minns tiden då närliggande fashionabla Hotell Strandbaden var så fashionabelt och märkvärdigt att man tvingades utackordera gäster till hennes etablissemang. En och annan namnkunnig badgäst har därför passerat revy även på Falkhyddan under åren, förklarar fru Floberg och nämner i förbifarten direktör Osterman från Stockholm som en gång glömde sina broderade morgontofflor i lokalerna. Tofflorna återsändes förstås till ägaren och kom även fram till densamme, då detta utspelade sig i en tid då posten var posten och sådant således ännu lät sig göras.

ANNONS
ANNONS