Jan-Olof Nilsson: Från Halland till Gelsenkirchen, med eller utan bensin

Halland för 50 år sedan. 18-24/11 1973.

ANNONS

HN-resor har arrangerat många resor förut, men knappast till Gelsenkirchen, väl? Men någon gång skall förstås vara den första. Faktum är att väldigt många arrangörer satsar på just Gelsenkirchen just nu. Anledningen stavas förstås VM-kval. Men det är mer än så. Den här gången har det slumpat sig så att det krävs en extra, avgörande match mot Österrike på neutral mark för att få fram vem som skall få delta i nästa års fotbolls-VM i Västtyskland. Med stjärnor som Ralf Edström, Bosse Larsson, Ronnie Hellström, Ove Kindvall, Thomas Ahlström och Roland Sandberg i laget är intresset för matchen enormt, och för att gardera sig i konkurrensen har HN-resor och samarbetspartnern Opal-resor knåpat ihop flera olika alternativ. Således kan ni välja mellan egen bil, buss, tåg och flyg. Priset varierar mellan 150 kr och 490 kr och det är hög tid att beställa, då matchen spelas redan nästa vecka.

ANNONS

Kanske kan det kännas lockande att knö in fem personer i den gamla folkabubblan och bara betala för färje- och matchbiljetter, men snålhet kan bedra vishet. Som bekant har ”oljekrisen” slagit till med full kraft och det är för närvarande inte självklart att man får tanken fylld nere på kontinenten. Åkeriägare Gert Olsson i Falkenberg, som har många lastbilar rullande till och från kontinenten, förklarar hur situationen ser ut: ”För att få ihop 150 liter diesel kan våra chaufförer få besöka upp till fyra olika bensinstationer. I ett extremfall fick vi bara 10 liter på en mack, och det räckte ungefär till att komma ut på vägen igen.”

Vi må skriva 1973 men gymnastiksalar är alls ingen självklarhet i våra skolor, särskilt inte på landsbygden. Skolan i Skällinge är ett av många exempel där man fått hålla till godo med gymnastikundervisning i klassrummen eller, om vädret så tillåtit, utomhus – vilket i och för sig inte är det sämsta i just det sällsynt natursköna Skällinge. Nu har dock barnens föräldrar skrivit till Skolstyrelsen för att få tillgång till den träningslokal som kom till då orten byggde om hembygdsgården. Och minsann, nu har styrelsen beslutat att barnen faktiskt skall få tillgång till lokalen, åtminstone fram till höstterminen 1974.

ANNONS

Följetongen Fajans tegelbruk fortsätter och vilket avsnitt vi bevittnar just nu är lite svårt att avgöra, men vandaliseringen och bristen på skötsel har i alla fall fått bruket att likna något från kriget. I veckan lyckas i all fall Götabanken i Falkenberg, som köpte byggnaden efter nedläggningen, sälja den till Göteborgsfirman AB Kasper Höglund. I köpet ingår även 55 000 kvm mark, och planen är, liksom tidigare, att uppföra småhusbebyggelse i området.

ANNONS