Lära för livet. Att skaffa sig nya kunskaper hela livet har blivit viktigare och viktigare.
Lära för livet. Att skaffa sig nya kunskaper hela livet har blivit viktigare och viktigare.

Hjärnan mår bra av nya utmaningar

ANNONS
|

Krönika.

Kunskap är en färskvara, något som hela tiden kan, och bör, omvärderas. Hjärnan mår dessutom bra av att hela tiden få nya utmaningar. En utveckling som helst bör fortgå under hela livet. Okunskap föder dessutom oftast bara rädslor för det okända.

Sju procent av alla studenter vid Stockholms universitet är över 50 år. Det innebär en ökning sedan 2001 då endast fyra procent var över 50. Detta är något som borde glädja alla. Istället för att tycka att livet tar slut efter fyrtio, så finns det de som vill fortsätta lära sig nya saker och förkovra sig. Åsikten att det aldrig är för sent att börja plugga verkar i och med detta ha fått ett starkt argument. Viktigt för de som pluggar senare i livet än vad som brukar vara vanligt, är att de träffar nya människor eller att det finns ett intresse att komplettera sina tidigare studier. Dessutom vittnar många äldre studenter om att de håller sig friskare, vilket de också märker genom att hjärnan helt plötsligt börjar kännas mer anpassningsbar. Med andra ord går det inte att nog understryka hur viktigt det är med ett livslångt lärande.

ANNONS

Att hjärnan är fortsatt plastisk, det vill säga anpassningsbar, högt upp i åldrarna, det är Rolf Ekman, professor emeritus i neurokemi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, helt säker på. I senaste numret av tidningen Veteranen, menar Ekman att det tvärtemot vad som länge sagt, går att bli smartare med åren. Han anser dessutom att äldre är mer kreativa än yngre eftersom prestigen inte längre blockerar. Detta gör att äldre kan bidra till nya produkter, och ett nytt tänkande, vilket kan leda till ett nytt samhälle. Nya hjärnceller bildas även hos äldre och synapserna är viktiga att hålla igång. För att understödja denna process är det viktigt att ha kul. Istället för att trampa i samma vatten så behöver hjärnan nya utmaningar. Vad kan då vara bättre än att lära sig något nytt. Och något som enligt Ekman kan göra underverk för en äldre hjärna, det är att träna sitt minne i fem veckor. Detta gör att äldre får en parallell utveckling i hjärnan jämfört med yngres. En svensk studie från 2008 visade detta mycket tydligt genom att visa på fördelarna att träna sin hjärna som äldre. Viktigt för hjärnans utveckling är även konditionsträning, så det räcker inte enbart att sitta still.

ANNONS

Nya svenska rön menar att den som fortsätter att leva sunt även i högre ålder, kan förlänga sin livslängd med upp till sex år. Det är Nationellt center för åldrande och åldrandeforskning vid Karolinska institutet i Stockholm, som genomfört en studie baserad på 1 800 personer i åldrarna 75–110 år. Dessa har följts under åren 1987–2005, och under denna tid har forskarna uppmärksammat sådant som bland annat ålder, kön, yrke, utbildning, livsstil, grad av umgänge samt fritidsaktiviteter. Saker som går att påverka är hög utbildning, sund livsstil, ett stort socialt nätverk och att ägna sig åt olika fritidsaktiviteter. Så förutom att den nya kunskapen ger ett värde i sig, så kan den också leda till ett längre liv. Studerande sker dessutom i grupp, så nätverkandet fås dessutom på köpet. Konstaterades i studien, gjordes att motion är viktigt, men att även lugnare aktiviteter som exempelvis resande och bingo är bra för hälsan.

Att bli äldre kan för vissa kännas som om livet är på väg att ta slut. Bättre är inställningen att tycka att ålder bara är en siffra. Någon som är 70 år kan ibland ha bättre kondition och hälsa än en 20-åring. Så att livet skulle vara slut, är ofta enbart en mental villfarelse. Kunskap är dessutom inte tungt att bära.

ANNONS
ANNONS