Ny skönlitterär bana. Vid 45 års ålder tar Lotta Lundgrens mat- och livsresa en ny vändning.
Ny skönlitterär bana. Vid 45 års ålder tar Lotta Lundgrens mat- och livsresa en ny vändning.

“Mat en förälskelse som inte går över"

Tv-personligheten Lotta Lundgren tog det drastiska beslutet att byta en tillvaro med uppskattning och ekonomisk trygghet mot en oviss framtid. Passionen för mat har ändå lett henne till större framgångar än någonsin och inre tillfredsställelse.

ANNONS
|

Lotta Lundgren är matboksförfattaren och en av programledarna bakom rosade tv-program med tydlig matprofil som Landet brunsås och Historieätarna. Under två säsonger av Historieätarna, som 2013 vann Kristallen för Årets livsstilsprogram, fick hon smaka sig igenom historien.

– Vi tror att vi lever i den bästa av tider, men min slutsats är att varje tid har sina styrkor och svagheter. Genom programmet har jag fått insikten om att det finns många sätt att leva som kan vara rätt för mig. Det är skönt att inse det, säger hon i sin lägenhet som vittnar om ett levande intresse för konst, böcker och turkiska mattor.

ANNONS

Intrycket är en social person som förmår lyssna och läsa av folk. Hon har inte alltid varit en hyllad tv-personlighet. I sitt tidigare liv var hon en uppburen copywriter på en av landets ledande reklambyråer och hon belönades med Guldägget ett par gånger. Ändå sa hon på jobbet en dag för omkring sju år sedan: "Vet du vad, jag kommer inte mer. Jag måste jobba med mat".

– Det var ett resultat av en lång process. Efter 15 år i reklambranschen tyckte jag att yrket var tråkigt. Mot tristessen hjälpte varken framgångar eller pengar.

– Det var ett drastiskt beslut, medger hon, men jag är rätt drastisk och impulsiv. I takt med livets erfarenheter som jag bär inom mig, har jag utvecklat god självkännedom och litar mer på min intuition.

Passionen för mat som flammade upp var ingen tillfällig flört, utan något varaktigt och känslosamt.

– Mat är en förälskelse som inte går över. Med mat som kärlekshandling blir det konkret och tydligt. En handling som är lika roligt att ta emot som att ge. Även att skära potatis blir lustfyllt.

Tilliten till den egna intuitionen och matpassionen mynnade ut i matlagningsboken Om jag var din hemmafru. Boken blev en succé och förärades utnämningen Årets svenska måltidslitteratur 2011.

ANNONS

– Jag gjorde boken som en kompensation för att jag var tvungen att kompromissa i reklambranschen. Allt i den här boken har jag gjort kompromisslöst. Därför är det kul att den blev uppskattad av så många människor, som både lagar mina recept och hör av sig. Jag känner stor gemenskap med dem.

Sitt kravlösa förhållningssätt till mat har hon sedan uppväxten i Göteborg som en fördomsfri allätare som alltid åt upp maten. Ett socialt barn och ändå rätt tankfullt och drömmande.

– Det är jag fortfarande, dessutom positiv och snäll. Jag är väldigt självkritisk, men mat är min fristad.

Nu tar Lotta Lundgrens svindlande mat- och livsresa en ny vändning. Samtidigt som alla bitar i livet verkar falla på plats skriver hon en skönlitterär bok som “har kommit till henne". Hon har all anledning att vara nöjd.

– Jag är nästan oavbrutet tacksam. Nöjdheten bottnar inte i yttre faktorer, utan i inre egenskaper. Jag tänker ofta på hur bra jag har styrt upp mitt liv. Jag har problem som alla andra, men livet har nu blivit så himla bra!

Fyller: 45 år den 26/1.

Gör: Författare och programledare.

Bor: Stockholm.

Familj: Två barn i åldrarna 8 och 9 år.

Firar: “Förhoppningsvis i New York, där en av mina bästa vänner bor."

ANNONS