Falkenbergssläkter. Klas-Göran Stehn jobbar med släktforskning. I dag har han samlat ihop till en databas med drygt 9 000 personer från eller med anknytning till Falkenberg.Bild: Ola Folkesson
Falkenbergssläkter. Klas-Göran Stehn jobbar med släktforskning. I dag har han samlat ihop till en databas med drygt 9 000 personer från eller med anknytning till Falkenberg.Bild: Ola Folkesson

Släktforskning är ett uppslukande intresse

Klas-Göran Stehn är sjunde generationen falkenbergare i rakt nedstigande led. Hans pappas morfar var äldre bror till Gustav Löfgren som utvandrade till Australien och som Evert Taube sjöng om i visan Himlajord. Han har dessutom koll på samtliga familjer och hushåll som levde i staden mellan 1727 och 1820.

ANNONS
|

Klas-Göran Stehn är genealog eller släktforskare som det kallas till vardags. Han började med sin egen släkt för cirka 30 år sedan, men har sedan dess forskat i bland falkenbergssläkter från 1600-talet till 2000-talet. Några av dem är släkterna Beckman, Elsner, Hallberg, Hellman, Lundgren, Löfgren, Rörbeck och Törngren.

Varför nöjde du dig inte med att forska om din egen släkt?

– Det går inte att sluta. Det är ett spännande detektivarbete.

Klas-Göran arbetade som lärare på Falkenbergs gymnasium när han blev sjukskriven. Så småningom kom han tillbaka och fick börja jobba på skolbiblioteket. Senare fick han möjlighet att parallellt också arbeta på Falkenbergs museum. Där började han forska på olika Falkenbergsfamiljer. Lundbergs på Herting var den första. Nu finns en databas med 10 000 personer från eller med anknytning till Falkenberg att söka i.

ANNONS

Han har också gjort en sammanställning var alla falkenbergare bodde 1727 till 1820. Samtliga familjer är inplacerade under gårdsnummer. Tjänstefolk ingår dock inte i allmänhet.

Klas-Göran föddes på Egnahem i Falkenberg, bostadsområdet som i dag kallas för Herting. Hans släkt har hållit sig förhållandevis stationär i Falkenberg. Men en del gav sig naturligtvis över till Amerika för att söka lyckan som så många andra.

I Australien finns också grenar av hans släkt Löfgren. Klas-Görans släkting Gustav Löfgren gav sig av i slutet av 1800-talet. Han kallade sig Lofgren och köpte farmen Cameron Creek i Queensland. Där fick han vid ett tillfälle besök av Evert Taube som skrev om honom i visan Himlajord. Dock döpte han om Gustav till John. Himlajord som man för övrigt kan höra på Stadshusets klockspel.

Klas-Göran har skrivit en bok om släkten Löfgren som kom ut förra året. Och när han inte sitter på museet och forskar vidare i Falkenbergs olika släkter håller han kurser i släktforskning.

Han fortsätter också sitt eget släktforskande och letar just nu efter sin farfarsfarfars syskon. Skulle han få en stund över tittar han gärna på fotboll. Falkenbergs FF är laget som gäller och där han spelade som junior en gång i tiden. Men hans hjärta klappar också för IFK Göteborg.

ANNONS

– Eftersom FFF inte har varit upp i allsvenskan förut så har det varit IFK Göteborg för mig sedan 1951.

Några tips för den som vill börja släktforska?

– Ta reda på så mycket som möjligt om släkten genom att fråga gamla släktingar. Gå gärna en kurs för i början kan det vara knepigt att tyda gammal skrift.

Född: 18 juni 1941 på Egnahem (nuvarande Herting) i Falkenberg.

Bor: På Nybyvägen i Falkenberg.

Familj: Hustrun Christina Stehn, två barn och tre barnbarn.

Utbildning: efter att ha gått i Schubergstorpsskolan, Möllevägsskolan, realskolan och gymnasiet utbildade han sig till lärare i Göteborg. Han har undervisat i bland annat historia, geografi, nationalekonomi statskunskap.

Yrke/gör: F d gymnasielärare, släkt- och hembygdsforskare. Efter tre år som lärare i Boden kom han till Katrineholm och arbetade där fram till 1988 då han flyttade tillbaka till Falkenberg. Han pendlade fem år till lärarjobb i Halmstad innan han fick arbete på gymnasiet här.

Uppdrag: Varit medlem i styrelsen för Hallands Släktforskarförening i 21 år och med i styrelsen för Falkenbergs Kultur- och Hembygdsförening, sitter med i redaktionskommittén för Släktforskarföreningens medlemstidning.

Favoritsysselsättning: Läsning, gärna historisk facklitteratur.

ANNONS