Konstverk om Greklands nazistparti

Tjorg Douglas Beers installation står mitt i Varbergs konsthall.

ANNONS
|

Unga konstnärer från fem länder fyller kulturhuset Komediantens övervåning ända till 2017, med skulpturer, målningar och videoverk.

– Det ska finnas en slags förtrollning, säger Oskar Nilsson.

"När mörkret kommer känns allting bra" heter utställningen som öppnar i dag den 24 september i Varbergs konsthall.

Mitt i rummet står en tre små skyldockor, varav en har en militärisk rock och står i en shoppingvagn. För att öka den nynazistiska kopplingen heilar de två andra.

Tjorg Douglas Beers installation syftar bland annat på det grekiska nationalistiska partiet Gyllene Gryning och är omöjlig att gå förbi.

– Han är tysk, men bor i Aten och har även med inslag av konsumtionskritik. I Sverige har Tjorg bara visats en gång förut på ett galleri i Stockholm, säger Oskar Nilsson, som ihop med Joakim Ojanen har valt ut verken och även medverkar själv.

ANNONS

– Många hör av sig och vill ställa ut i Varbergs konsthall och det här kändes nytt, genomtänkt och bra, så jag nappade, berättar Eva Eriksdotter, som är konstnärlig ledare.

Efter ansökan har det gått ett och ett halvt år, så de två curatorerna tvekar innan de enas om att utställningens tema bland annat är mörker, subkulturer och sagor.

– Ja, men som helhet har vi ingen stark frågeställning eller ett budskap vi vill föra fram, Vi vill visa typiska verk utan att styra konstnärerna för mycket, påpekar Joakim.

Oskar Nilsson tycker att berättelsen om vad det innebär att vara människa har blivit för vetenskaplig och tråkig, och letar konst där man som tittare känner ett sug men inte kan sätta fingret på vad det. Det syns också i hans egna oljemålningar med existentiella motiv som kistor, spöken och ett ljus i tunneln.

Oskar är utbildad i Amsterdam, men har även varit mycket i sina föräldrars stuga i Falkenberg.

– När jag var tonåring höll vi mest på och skejtade på industriområdet i Falkenberg, minns han.

Joakim Ojanen har en bakgrund i en annan subkultur: graffitin.

– Ja, men jag lämnade det och började med keramik. Min storebror Jakob är också konstnär och även om han mest målar abstrakta bilder har det hjälpt mig.

ANNONS

Det första besökarna möter är Daniel Jensens masker som ser ut att vara gjorde av wellpapp, men är gjuten, spraymålad aluminium. Till höger finns en stor, smått kaotisk tuschteckning av Love Dahlstedt där man måste ta sig tid för att hitta detaljerna.

På väggarna hänger norskan Idun Baltzersens textila kollage, med kvinnor som tittar bort.

– Hon är bland annat inspirerad av Bella i "Twilight" och Jeanne d'Arc, säger Oskar om utställningen yngsta konstnär, född 1987.

I konsthallens mindre rum finns Allison Schulnik suggestiva videoverk med lerfigurer filmande med stop motion-teknik.

– De är poetiska och inspirerade av balett. När "Mound" dök upp på olika bloggar 2011 blev jag som hypnotiserad, för att de stack ut mot allt annat, berättar Joakim.

Även de andra två videoverken är från USA, av Martha Colburn (född 1971 och äldst av de medverkande). Där möts det levande och döda i form av skelett som rör på sig.

Fakta: När mörkret kommer känns allting bra

Medverkande: Idun Baltzersen, Martha Colburn, Tjorg Douglas Beer, Love Dahlstedt, Rose Eken, Daniel Jensen och Allison Schulnik.

Curatorer och konstnärer: Oskar Nilsson och Joakim Ojanen.

Plats: Varbergs konsthall, i …kulturhuset Komedianten.

Visas: Från lördag den 24 september till och med den 15 januari.

ANNONS