Att käka vitpeppar - hjälper det

Tron kan försätta berg sägs det - men biter den på caliciviruset? Det handlar om vit-peppar och den envetna kräksjukan. Mänskligheten sönderfaller för närvarande i två grupper, de som tror och de som inte gör det.

ANNONS
|

Vinterkräksjukan är ett gissel i hela västvärlden och har varit det ganska länge. Den extremt smittsamma virusinfektionen härjar speciellt hårt på skolor, daghem och sjukhus, över huvud taget där många människor samlas. Och det är förstås inte konstigt att man tar till nästan vad som helst för att klara sig undan magsjukan.

Som vitpepparkuren. Den är vida spridd både på vårdinrättningar och förskolor. Nu har vi den smärtsamma plikten att krossa den - det finns absolut inga som helst vetenskapliga belägg för att vitpeppar håller magsjuka borta.

I ärlighetens namn ska sägas att det känner nog även de "troende" på sig. HN har varit i kontakt med personal på gruppboenden för äldre, på förskolor och till och med på sjukhuset, som alla tillstår att de äter hela vitpepparkorn i stor mängd i hopp om att klara sig, men med ytterst varierande resultat. Och absolut ingen vill skylta med sina vitpepparpåsar!

ANNONS

- Vi äter våra pepparkorn med en stor portion humor, säger en. Att det verkligen skulle skydda mot magsjuka är det väl ingen som riktigt tror - här finns de som ätit vitpeppar och blivit sjuka både en och två gånger me-dan andra som inte ätit det klarat sig.

- Men det skadar väl inte heller...

Huskuren går ut på att man två till tre gånger om dagen sväljer tio hela vitpepparkorn.

- Vi trodde att magen skulle ta stryk av så mycket vitpeppar men det har inte varit någon fara.

Varifrån kommer då vitpepparkuren? Folklivsforskaren Bengt af Klintberg konstaterar att peppar rent generellt använts mycket i folkmedicinen.

- Peppar är starkt och har därför tilltrotts botande egenskaper.

I folklivsforskaren Carl-Herman Tillhagens bok "Folklig läkekonst" beskrivs till exempel en dekokt mot värk, där vitpeppar ingår. Och i "Praktiska huskurer" av Anna-Lisa Nyreröd beskrivs ett botemedel mot mensbesvär: brännvin med vitpeppar.

- Men just huskuren med vitpeppar mot magsjuka har jag inte hört talas om, säger Bengt af Klintberg.

Det har inte heller smittskyddsläkare Anders Lindberg på Länssjukhuset i Halmstad.

- Den är säkert inte skadlig men har heller ingen effekt, i alla fall finns inget vetenskapligt underlag som visar det.

ANNONS

- Men poängen är kanske framför allt att huskurer av alla slag florerar som mest när det gäller sjukdomar som ändå snabbt går över. Då får dessa huskurer rykte om sig att vara effektiva - trots att man blir frisk oavsett vad man stoppar i sig!

Man ska heller inte bortse från kommersiella intressen när det gäller huskurer av olika slag - fast just vad det gäller vitpeppar är kanske inte den risken så stor...

I övrigt är Anders Lindberg inne på samma spår som Bengt af Klintberg, det vill säga att kulturella skäl ligger bakom en del uppfattningar:

- Medicin som smakar starkt eller illa uppfattas av patienter som mer verksam. Och en produkt som hostmedicin, vars läkande effekt av oss i professionen ses som bra nära noll, har stor efterfrågan.

Anders Lindberg får rätt ofta tips från patienter om verksamma huskurer.

- Jag har inget emot det, folk får gärna äta vitlök eller vitpeppar eller vad de nu tror på. Men jag kan inte gå ut och rekommendera det!

Som en kuriositet berättar han att vitpeppar faktiskt orsakat magsjuka i Halland, även om det den gången handlade om en bakterie medan den nu aktuella kräksjukan orsakas av virus.

ANNONS

- Det var för drygt tio år sedan, som vi fick ett utbrott av diarré här. Det visade sig att patienterna drabbats av salmonella från vitpeppar som importerats från Sydostasien.

Så kontentan är att det faktiskt inte finns någon enkel kur för att klara sig undan - det enda som gäller är noggrann hygien, omsorgsfull matlagning och att stanna hemma tills man är frisk!

FAKTA: Kräksjuka

Calicivirus räknas till "Norwalk-lika" virus eller Norovirus och står för ungefär en tredjedel av alla tarminfektioner. Den drabbar plötsligt med bland annat illamående, våldsamma kräkningar och diarré, ibland även feber och muskelvärk. Den är mycket smittsam och viruset sprids via direktkontakt med sjuka, via luften och via mat.

Inkubationstiden är 24 till 48 timmar och sjukdomssymptomen går ofta över på lika lång tid.

Benämningen "vinterkräksjuka" är missvisande eftersom viruset förekommer året om.

ANNONS