Besparingar måste ske med förnuft

Mer än en gång har jag varit med om att åka sjukhus förbi därför att mina anhörigas behov inte kunnat tas emot på närmaste akut. Bryter man armar eller ben i Hyssna eller Horred eller Hajom är det ingen idé att ta sig till närbelägna lasarettet i Skene för där tar man sedan länge inte emot akuta ortopedfall. En hjärtinfarkt blir däremot kompetent omhändertagen på den ännu öppna men nedläggningshotade nattakuten.

ANNONS
|

Människorna i Mark är luttrade. I decennier har de tagit kamp för sitt lasarett i Skene. Samlat pengar, köpt in utrustning, gått i fackeltåg, skrivit protestlistor. Födelsedagsgåvor, testamenten, minnesgåvor och insamlingar har bringat miljonbelopp från enskilda och sammanslutningar till lasarettets räddning. Ibland har de höjda rösterna nått lyssnande öron. Ibland har beslutsfattarna på central nivå gått bygden emot och tagit till nedskärningar.

Nu är det dags igen. Än en gång ser människorna i Mark med omnejd sitt närsjukhus hotat. Skene lasarett är satt under direkt nedläggningshot sedan sjukhusledningen för Södra Älvsborgs Sjukhus med säte i Borås och föga känsla för det lilla men för Sjuhäradsbygden viktiga sjukhuset i Skene lagt fram sin plan för hur framtiden ska se ut och hur 80 miljoner kronor i verksamheten ska sparas.

ANNONS

Den planen är förskräckande. Nu handlar det inte enbart om att lägga ner nattakuten som varit hotet denna sommar och höst. Nu handlar det om att lägga ner akuten helt och hållet, stänga vårdavdelningarna och avveckla sängplatserna. Kvar blir öppenvårdsmottagning, viss utökad dagkirurgi och dialysmottagning. Det vill säga verksamhet som vid en större vårdcentral.

På lördag går Markborna, okänt för vilken gång i ordningen, man ur huse för att stöddemonstrera för sitt lasarett. Mer 30 000 namnunderskrifter på protestlistor har redan lämnats över till beslutsfattarna. Fler är ute i bygderna för påskrift.

Det finns skäl för stöd och för protester. Skene lasarett erbjuder närhet och trygghet för människorna i upptagningsområdet. Liv räddas när hjärt- och strokepatienter kommer under snabbt omhändertagande. Strokevården i Skene hör dokumenterat till landets bästa. Antalet äldre med vårdbehov ökar. Den palliativa vården kräver resurser. Behovet av närsjukvård minskar däremot inte.

Lasarettet i Borås, som enligt tjänstemannautredningen ska ta över patienterna från hela upptagningsområdet, dignar sedan länge under överbeläggning. Väntetiderna vid centrallasarettets akutmottagning är absurda. Hur denna organisation ska erbjuda akut sjuka och fler inneliggande vårdtagare från ett ökat område god vård har inte kunnat visas av någon utredare.

Ledningen borde pröva de förslag som Markborna och deras politiska företrädare länge föreslagit: Använd resurserna som finns i Skene och slussa i ökad utsträckning patienter från Boråsområdet till Skene. Det är inte längre restid från Borås till Skene än tvärtom. Avlasta istället för att belasta. Behåll och värna om specialistkunskapen vid det lilla sjukhuset och använd resurserna effektivare genom att fördela patienttrycket på de båda sjukhusen.

ANNONS

Sjukhusledningen i södra Älvsborg pressas av regionens krav på att spara pengar. Det undgår ingen verksamhet. Besparingar måste dock ske med förnuft och förenas med garantier om att viktig verksamhet säkerställs.

De som kämpar för Skene lasaretts överlevnad har inte sett några bevis på att den enorma kapitalförstöring som en nedläggning av lasarettet skulle innebära ger garantier för en säkerställd framtida vård i området. Tvärtom är farhågorna stora för vad nedläggningen kommer att innebära av längre akuttransporter, senare omhändertagande och sämre omvårdnad. Människorna i Mark med omnejd har gjort stora investeringar i sitt sjukhus genom åren. De har inte fått något godtagbart svar på varför deras trygghet och närhet till sjukvård ska sättas på spel när regionen måste spara pengar.

ANNONS