Ett träd som stormen Alfrida blåst omkull på en bil i Stockholm. Arkivbild.
Ett träd som stormen Alfrida blåst omkull på en bil i Stockholm. Arkivbild.

Högt tryck hos försäkringsbolag efter Alfrida

Stormen Alfrida har bedarrat och nu börjar arbetet med att få översikt över skadorna. Redan nu kan försäkringsbolagen konstatera att det blir en kostsam historia.

ANNONS
|

Få undgick stormen Alfridas framfart genom Sverige. Från kust till kust kom rapporter om kraftiga vindar, nedfallna träd och omfattande strömavbrott.

När vindarna nu lagt sig börjar skaderapporterna strömma in.

- Under onsdagen ringdes runt 1000 samtal till oss. Det är jättemycket, dubbelt så mycket som vanligt. Nästan allt handlade om stormen, säger Caroline Starck, informationschef på If Skadeförsäkringar.

ANNONS

För If:s del kom samtalen i huvudsak från Upplands och norra Stockholms län, som båda drabbades hårt av stormen.

- Det är ovanligt många träd som fallit, mycket mer än det brukar. Träden i området är inte vana vid nordliga vindar. Sedan är det en hel del skador på hus och bilar, strömavbrott och bortblåsta takpannor, säger Starck.

Fler stormar

Även hos Trygg-Hansa har telefonerna gått varma.

- Vi har fått in ungefär 300 skador som rör stormen hittills. Enligt vår beräkningsmodell räknar vi med att det landar på runt 1200 till 1300, säger skadechef Lars Reinhed.

Han förklarar att det än så länge är svårt att få en överskådlig bild av skadeläget.

- Folk har ju fritidshus, båtar och liknande som de förmodligen inte har hunnit titta till än.

ANNONS

Varken Caroline Starck eller Lars Reinhed kan ge någon uppskattning om vad kostnaden för stormen kan tänkas landa på.

- Vi kan dock se att det blir fler och fler dyra stormar. De senaste tio åren har vi haft en varje år, innan dess var det i princip bara Gudrun och Per, säger Starck.

Ta in studsmattan

De båda försäkringsbolagen har nu fullt upp med att sortera anmälningarna och hjälpa de mest akut drabbade först.

- Vi har satt in extra resurser och extra personal som skadereglerar. Anmälningar läggs på kö och besiktningsmän går igenom dem för att utröna vad som är mest akut. Vid riktigt akuta skador skickar vi ut en besiktningsman eller leverantör samma dag, säger Lars Reinhed.

Caroline Starck uppmanar den som har ett fritidshus eller annan fastighet i ett stormdrabbat område att åka ut och se till det.

ANNONS

- Om huset fått ett hål i taket är det ju inte bra om det regnar in ända till april. Man kan också som privatperson agera förebyggande inför nästa storm – se till att hus och tak är i gott skick, ha inte en murken flaggstång och studsmatta ute på vintern. De kan slå sönder tak eller hamna i huvudet på någon, säger hon.

TT

Fakta: Stormen Alfrida

Alfrida uppstod genom ett intensivt lågtryck som rörde sig från Island mot norra Skandinavien, för att sedan svänga sydost mot Finland och Baltikum.

Bakom lågtrycket blåste kraftiga och byiga nordvindar upp.

Vid flera kuststationer nådde vindarna orkanstyrka – högst hastighet, 38,5 meter per sekund, uppmättes vid Örskär i Upplands skärgård.

Även i inlandet förekom stormbyar – 25 meter per sekund uppmättes i Malung och vid Uppsala flygplats.

Som brukligt namngav SMHI Alfrida enligt almanackans namnsdagar. Stormen skulle egentligen ha hetat Svea, men namnet var upptaget av ett oväder år 2015.

Då förra stormen hette Knud var det nu dags för ett kvinnonamn, och därför föll valet på Alfrida, som har namnsdag den 3 januari.

Källa: SMHI

ANNONS