Nya uppgifter om hur många som tvingas sluta på Northvolt. Arkivbild.
Nya uppgifter om hur många som tvingas sluta på Northvolt. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

200 får lämna Northvolt i Stockholm och Västerås

Förhandlingarna om uppsägningar av tjänstemän på krisande batterijätten Northvolt är delvis klara. Drygt 200 tvingas sluta i Västerås och Stockholm.
– Det är bättre än förväntat, säger Teodor Mellström, ordförande i Akademikerföreningen på Northvolt.

ANNONS

Enligt fackförbundet Unionen sägs 129 tjänstemän upp i Västerås, 81 i Stockholm och ett mindre antal i Skellefteå, varav 90 är medlemmar i Unionen.

Unionen-medlemmar som berörs kommer att kontaktas av sin närmaste chef under torsdagen och fredagen. "Det har varit svåra förhandlingar under enorm tidspress för oss förtroendevalda. Men de tuffa besluten behöver tas för att säkra bolagets framtid", säger Shaneika Jeffrey från Unionen-klubben på Northvolt i en skriftlig kommentar till TT.

Förhandlingarna kring hur många som får lämna i Skellefteå är inte klara. Och vad gäller IF Metalls medlemmar är det inte heller klart.

Färre än befarat

Northvolt meddelade initialt att 400 tjänster skulle bort i Västerås och 200 i Stockholm. På båda orter är det i huvudsak tjänstemän som berörs.

ANNONS

– Vi har lyckats hitta vissa möjligheter för omplacering och liknande som har tagit ner den totala siffran. Det är förstås positivt, säger Teodor Mellström, ordförande i Akademikerföreningen på Northvolt och medlem i Sveriges Ingenjörer.

Mellström beskriver beskedet som svårt men också en lättnad för många.

– Man har levt i ovisshet och vetat att det kommer att ske stora nedskärningar men inte haft en aning om hur det kommer att påverka en själv. Nu får man ett sådant beslut.

"Hur ser framtiden ut?"

Samtidigt går det inte att blåsa faran över för det krisande bolaget, konstaterar Teodor Mellström.

– Givetvis funderar man. Jag klarade mig den här gången, men hur ser framtiden ut? Förhoppningen är ju att det här är beslut som tar företaget vidare och gör att det i slutändan finns ett företag kvar och många anställda som får behålla sina jobb.

Hur ser ni på fortsatta jobbmöjligheter för de akademiker som får gå i Skellefteå?

– Vi har ändå uppfattningen att det ser lovande ut i Skellefteå. Det är många som visar intresse för ingenjörer och andra akademiker. Även en kommun som Umeå har gått ut och sagt att där finns det jobb. Problemet uppe i norr är väl att det inte alltid är det lättaste att hitta ett nytt jobb i samma stad.

ANNONS
ANNONS