Riksbanken, med chefen Erik Thedéen, sänker styrräntan för tredje gången i år. Arkivbild.
Riksbanken, med chefen Erik Thedéen, sänker styrräntan för tredje gången i år. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Thedéen: Kan bli dubbelsänkning

Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter och öppnar för att det kan bli en dubbelt så stor sänkning i november eller december.
Riksbanken sänker även sin prognos för styrräntan, som nu antas ligga på 2,25 procent om något år.

ANNONS

– Det kommer att påverka hushåll och företag, säger riksbankschefen Erik Thedéen, om vad som blir årets tredje sänkning ned till en styrränta på 3,25 procent.

Onsdagens sänkning och den lägre räntebanan i Riksbankens prognos framöver motiveras av att inflationen visar "allt tydligare tecken på att stabiliseras vid målet", enligt Thedéen.

Han tillägger att Riksbankens direktion tycker det är klokt att gå gradvis fram med räntesänkningarna.

– Gradvis är att man tar ett steg i taget, men att man gör det ganska snabbt, säger Thedéen.

Öppnar för dubbelsänkning

Dörren för en så kallad dubbelsänkning öppnas i räntebeskedet.

– Det kan bli så att vid något av mötena kan sänkningen bli så stor som 50 punkter (0,50 procentenheter). Men jag måste betona att huvudscenariot är 25 punkter, säger Thedéen.

ANNONS

– Jag kan faktiskt inte peka på någon enskild faktor som avgör om det blir 25 eller 50 punkter i november eller december. Det kommer att vara en samlad bedömning, fortsätter han.

Thedéen tillägger att det viktiga är att Riksbanken nu gör en ganska stor förskjutning i prognosen för styrräntan framöver. Det indikeras en eller två räntesänkningar till under första halvåret 2025 efter vad som ser ut att bli två sänkningar till i november och december i år.

Styrränta på 2,25 procent om två år

Marknadsreaktionen på räntebeskedet var måttlig. Kronan som stärkts i närtid backar ett par ören mot dollarn och euron efter beskedet, medan börsen behåller sin plusposition.

Svenska marknadsräntor tar också ett litet kliv uppåt efter den senaste tidens nedåtgående trend.

Onsdagens sänkning på 0,25 procentenheter till 3,25 procent är årets tredje sänkning och låg i linje med marknadens förväntningar.

Riksbanken sänker sin prognos för inflation och tillväxt framöver.

"Men inflations- och konjunkturutsikterna är osäkra. Det finns risker kopplade till bland annat återhämtningen i den svenska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs, som kan leda till en annan utveckling av inflationen och utformning av penningpolitiken", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Fakta: Sänker BNP- och inflationsprognosen

Riksbankens ekonomer sänker sin prognos för KPIF-inflationen till 1,7 procent i år, mot tidigare 2,0 procent. För 2025 sänks prognosen till 1,6 procent i KPIF-ränta, från tidigare 1,8 procent, enligt en ny penningpolitisk rapport som tagits fram i samband med räntemötet.

De sänker även BNP-prognosen för 2024 till en tillväxt på 0,8 procent, från tidigare 1,1 procent. För 2025 höjs dock tillväxtprognosen till 1,9 procent, från tidigare 1,7 procent.

Arbetslöshetsprognosen för i år justeras ned till 8,4 procent, från 8,5 procent. Men för 2025 blir det en uppjustering till 8,4 procent, från tidigare 8,3 procent.

ANNONS