Sänkta rörliga bolåneräntor av statliga SBAB. Arkivbild
Sänkta rörliga bolåneräntor av statliga SBAB. Arkivbild Bild: Janerik Henriksson/TT

Rörliga boräntor sänks inför Riksbankens besked

Den statliga bolånebanken SBAB och Länsförsäkringar sänker räntan på bolån med tre månaders löptid med 0,20 procentenheter. Sänkningarna kommer inför onsdagens räntebesked från Riksbanken.

ANNONS

De båda långivarna tar därmed rygg på den serie av sänkningar av den rörliga boräntan från andra ledande aktörer på den svenska bolånemarknaden som Handelsbanken, Skandia, Nordea och Danske Bank.

Både Länsförsäkringar och SBAB lämnar sina räntor på bolån med längre löptider, 1–10 år, oförändrade.

Riksbanken väntas sänka styrräntan med 0,25 procentenheter på onsdag, vilket skulle bli årets tredje sänkning. De rörliga räntorna hos bolånebankerna brukar följa med styrräntan uppåt och nedåt.

Riksbankschefen Erik Thedéen har nyligen flaggat för att han räknar med att styrräntan ska sänkas tre gånger till fram till årsskiftet från dagens 3,50 procent. Men i prissättningen på räntemarknaden pekar sannolikheten mot fyra sänkningar till i år – det vill säga totalt 1 procentenhet ned till 2,50 procent.

ANNONS

Prissättningen pekar därefter mot att sannolikheten är stor att det blir ytterligare fyra sänkningar av styrräntan till hösten 2025, ned till 1,50 procent.

Skulle boräntan minska 2 procentenheter för ett bolån på tre miljoner kronor skulle det minska räntekostnaden med 60 000 kronor per år eller 5 000 kronor per månad om man bortser från ränteavdragets effekter.

ANNONS