Finansmannen Jacob Grinbaum har gripits och förhörts som misstänkt för finansmarknadsbrott. Arkivbild.
Finansmannen Jacob Grinbaum har gripits och förhörts som misstänkt för finansmarknadsbrott. Arkivbild.

Statligt styrelseproffs misstänks för brott

Finansmannen Jakob Grinbaum, vice styrelseordförande i såväl statliga SBAB som Fjärde AP-fonden, misstänks för grovt insiderbrott. Själv nekar han men finansmarknadsminister Per Bolund anser att misstankarna skadar förtroendet för pensionssystemet.

ANNONS
|

Gripandet skedde tidigare i veckan och efter förhör släpptes Grinbaum på torsdagsförmiddagen, avslöjade Dagens Industri.

- Misstankarna gäller grovt insiderbrott och förundersökning pågår, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör på EBM, till TT.

Själv säger han sig inte ha gjort något fel.

- Han nekar till det här, det finns en naturlig förklaring, säger Jacob Grinbaums advokat Hans Strandberg.

ANNONS

Normala affärer

Det handlar, enligt Grinbaum, om normala affärstransaktioner och han nekar med bestämdhet till att ha haft insiderinformation, berättar Strandberg.

Fjärde AP-fondens ordförande Sarah McPhee bekräftar att hon fått information om det inträffade och att hon talat med Grinbaum på torsdagen.

- Men vi har inte hunnit prata tillräckligt och det är väl egentligen han som ska kommentera, säger hon.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ser allvarligt på uppgifterna.

- Misstankar om ekonomisk brottslighet är något som regeringen generellt ser oerhört allvarligt på. Vi söker nu kontakt med Jacob Grinbaum för att höra hans syn på saken och sedan får vi se hur vi går vidare, säger Bolund.

Stort ansvar

- Har man en position som att sitta i styrelsen för en AP-fond så har man ett stort ansvar att förstärka förtroendet för hela pensionssystemet och då kan sådana här misstankar vara problematiskt, fortsätter Bolund.

ANNONS

Bolund säger att han själv, eller departementet, inte har haft kontakt med SBAB eller Fjärde AP-fonden ännu, men att det snart kommer att ske.

Jacob Grinbaum är också styrelseordförande i det börsnoterade fastighetsbolaget Oscar Properties. Dess huvudägare Oscar Engelbert skriver i en kort kommentar:

"Jakob har varit ordförande i bolaget sedan 2012 och jag har aldrig haft någon anledning att tvivla på hans omdöme", skriver Engelbert.

TT

Fakta: Insiderbrott

Insiderinformation är information om någonting som inte är offentliggjort eller allmänt känt. Insiderinformation är tänkt att väsentligt påverka priset på en aktie eller något annat finansiellt instrument.

Den som har insiderinformation får inte för egen eller någon annans räkning köpa eller sälja de värdepapper som informationen rör. Den som har insiderinformation får inte heller ge råd till någon annan eller på något annat sätt orsaka att någon förvärvar eller avyttrar aktier eller andra finansiella instrument.

Påföljden för insiderbrott är fängelse i högst två år. Om brottet anses som grovt, döms för grovt insiderbrott till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

ANNONS