Anhörig anmälde Nya Solhaga efter mormoders död

Anhöriga har larmat om bristande rutiner och hur de äldre på boendet mått dåligt sedan de flyttat dit. Barnbarnet Karolina Svensson är en av dem som larmat, och även anmält boendet till patientnämnden och kommunen.

ANNONS
|

Tidningen har tidigare rapporterat om hur personal på Solhaga äldreboende larmat om en ohållbar arbetsmiljö. På sex månader har nära hälften av personalstyrkan valt att säga upp sig. Personal som tidningen har pratat med menar att brukarna har mått dåligt av situationen.

Utöver före detta och kvarvarande personal på boendet har tidningen även pratat med en lång rad närstående till boende på Nya Solhagas två avdelningar.

En av de anhöriga har anmält boendet till både kommunen och patientnämnden. Personen bakom anmälan är barnbarnet Karolina Svensson, hennes mormor flyttade in på boendet i oktober 2020 och avled senare i december.

ANNONS

– Mormor är redan död men jag känner att jag är skyldig henne detta. Ingen annan ska behöva drabbas som hon gjorde, säger Karolina Svensson.

Det kan mycket väl vara så att detta förkortade hennes liv.

En stor del av kritiken i anmälan handlar om lägenhetens skick när Karolina Svensson kom till boendet för att städa ur sin mormors ägodelar. Hon berättar att det låg avföring på ett hopknycklat lakan i garderoben, på upphängda handdukar i badrummet och på hjälpmedel.

Lägenheten ska även varit generellt stökig med kläder, förpackningar och hjälpmedel som legat på fel plats. Karolina Svensson berättar att hennes mormor var pedant och ville ha fint och ordning kring sig. Därför såg Karolina och hennes mamma till att märka upp hyllor och lådor i garderob och badrum så allt hade en plats.

– Det var ett fullständigt kaos när jag kom dit. Kläderna låg i högar i garderoben och utöver det osanitära i badrummet var det även en röra där, säger Karolina Svensson och fortsätter:

– Hon kan inte ha varit bekväm med lägenheten i det skicket. Det kan mycket väl vara så att detta förkortade hennes liv.

Den numera före detta enhetschefen på Nya Solhaga kommenterade anmälan tidigare i år. Först understryker hon att hon inte kan kommentera med hänsyn till att det rör sig om ett individärende. Generellt menar hon dock att det varit svårt för anhöriga att få en inblick i verksamheten eftersom de avrått till besök under pandemin.

ANNONS

– Det gör att uppfattningen om vår verksamhet kanske hade varit en annan om hon varit här mer. Vi har många andra anhöriga som har varit på plats oftare och kanske har en annan uppfattning.

På vilket sätt menar du att det är relevant?

– Den här uppfattningen kommer från att hon varit här och städat ur en lägenhet vid ett tillfälle. Hade hon varit här och sett när vi tog hand om brukaren hade uppfattningen varit en helt annan.

Anmälan: Skrev ut ångestdämpande utan läkarkontakt

En annan anmälningspunkt på listan gäller de mediciner som mormodern fick utskrivet under sina sista månader i livet och boendets hantering av narkotikaklassade läkemedel. Karolina är utbildad apotekare och reagerade när hon såg att ångestdämpande stod med på listan över utskriva läkemedel.

– Innan mormor flyttade dit fanns det inga signaler på att hon skulle lida av någon ångest. Hon var alltid glad. Läkaren som skrev ut detta träffade dessutom aldrig mormor, och varken jag eller mamma fick någon information om det. Jag tycker det känns väldigt underligt.

Många av de anhöriga tidningen pratar med berättar hur de äldres psykiska mående försämrats sedan flytten till Solhaga. Även att de inte är bekväma i att det finns personal som inte kan svenska, och att de äldre inte aktiveras utan ”bara sitter på sina rum”.

ANNONS

– Många anställda i dag har utländsk påbrå. Och tyvärr kan inte alla jättebra svenska och det är något vi jobbar febrilt med i rekrytering men när det är så många som ska in så.. ja.. det är en ekvation som inte går ihop, säger Heidi Anderssen Evesson, avdelningschef särskilda boenden.

Att det har varit oroligt på boendet tror Anderssen Evesson beror på en otrygghet i personalgruppen.

– Den otryggheten har tyvärr spridit sig till de boende och deras närstående. Det har kommit dem till känna eftersom personalen pratat om det och det är olyckligt att det gått så långt.

ANNONS