Anton och Michaela flyttar ut efter att fått hem brevet om Deromes föreslagna hyreshöjning

Det var i juni som hyresgästföreningen skickade hem ett varnande brev till flera av Deromes hyresgäster. Fastighetsföretaget vill höja hyrorna med 16,4 procent. Nu har Anton Lundahl och Michaela Nyqvist sagt upp sin lägenhet. De är oroliga att inte klara det ekonomiskt.

ANNONS
|

Hyresgästföreningen skickade ut ett medlemsbrev till flera av Deromes hyresgäster, inklusive falkenbergarna Anton Lundahl och Michaela Nyqvist, med information om en föreslagen hyreshöjning på 16,4 procent från Derome.

För Anton och Michaela skulle det innebära att deras hyra skulle stiga från 12 950 kronor i månaden till nästan 14 900 kronor. Oroliga över att inte kunna hantera den ekonomiska belastningen har de nu beslutat sig för att säga upp sin lägenhet.

– Vi valde den här lägenheten eftersom det var det enda alternativet när vi flyttade tillbaka till Falkenberg. Redan från början tyckte vi att hyran var hög, och vi har funderat på att flytta tidigare på grund av kostnaderna, förklarar Anton Lundahl. Brevet från Hyresgästföreningen blev droppen som fick bägaren att rinna över.

ANNONS

Anton uttrycker sin frustration över situationen:

– Vi är chockade, arga och irriterade. Det är inte många unga par i 20-årsåldern som har råd att betala nästan 15 000 kronor i hyra varje månad.

Anton Lundahl har sagt upp lägenheten.
Anton Lundahl har sagt upp lägenheten. Bild: Håkan Johansson

Hyresgästföreningen skickade ut brevet för att informera sina medlemmar och anser inte att detta är ett seriöst och ansvarsfullt sätt av fastighetsägarna att agera på.

– Signalerna i samhällsekonomin visar att räntorna är på väg neråt, och räntan är en stor bidragande faktor till deras höga yrkande, säger Louise Paulsson, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.

Paulsson förklarar också att kostnadsunderlaget som ska motivera deras yrkande ännu inte är klart, och att delar av yrkandet verkar baseras på prognoser och egna antagande.

På Deromes sida anser man att hyreshöjningen för de cirka 900 fastigheterna är rimlig. Fastighetsägarna GFR, som företräder Derome i förhandlingarna, förklarar att siffran har tagits fram genom en analys av kostnadsutvecklingen de senaste tre åren.

– Vi har gjort en försiktig bedömning av kostnadsutvecklingen, och ibland skiljer sig vår data från Hyresgästföreningens. Vår analys baseras på ett genomsnitt över tre år, säger Per Arbin, fastighetsjurist på Fastighetsägarna GFR.

Patrik Westin, vd på Derome, menar på att denna hyreshöjning är utöver det vanliga och uppger att företagets kostnader har ökat med minst 15 procent det senaste året, vilket ligger till grund för den föreslagna hyreshöjningen.

ANNONS

– Det är dock inte säkert att vi kommer att höja med exakt 16,4 procent.

Men ni yrkar för den höjningen. Önskar ni inte att den genomförs?

– Det är klart att vi verkligen tycker att det ska bli 16,4 procent.

När Patrik Westin får höra om Anton och Michaela som tvingas flytta på grund av den föreslagna hyreshöjningen, betonar han vikten av ett system som kan hjälpa de som drabbas.

– Det måste finnas ett system, som bostadsbidrag, för att stötta dem som inte har råd med hyran.

Louise Paulsson avslutar med att understryka att hyreshöjningar måste vara rimliga och att hyresgästerna ska kunna klara av att betala sina hyror.

– Hyresgästerna har fått rejäla hyressmällar två år i rad. Att fastighetsägaren vill dra igång en ny förhandlingsomgång, väldigt tidigt är oerhört stressande för hyresgästerna. Vi kan inte se hur det på något sätt gynnar nästa års förhandling, snarare tvärtom, säger Louise Paulsson.

ANNONS