Besparingar på personlig assistans och matleveranser

För att hitta nya besparingar vill socialnämnden undersöka om det går att distribuera maten billigare till äldre och funktionshindrade personer.

ANNONS
|

Alla kommunala nämnder har av den borgerliga majoriteten fått i uppdrag att föreslå effektiviseringar på två procent av verksamheten inför 2014. För socialnämnden, med ansvar för äldre- och handikappomsorgen samt socialvården, innebär det en neddragning med 14,7 miljoner kronor per år.

Socialnämndens majoritet har nu lagt fast de möjliga besparingarna, som redovisas för kommunledningen:

• När den personliga assi­stansen i handikappomsorgen snart läggs ut på entreprenad så har entreprenören förbundit sig att genomföra uppdraget billigare, en minskad kostnad med fem miljoner kronor på sikt.

• Utbyggnaden av ett gruppboende på Rimmarevägen innebär att ytterligare några personer med psykiska funktionshinder kan få omsorg på hemmaplan, vilket medför kraftigt minskade utgifter för inköpta omsorgsplatser på annat håll.

ANNONS

• Själva distributionen av färdiglagad mat till äldre och funktionshindrade personer, som själva saknar förmåga att tillaga sin mat, kostar i dag sju miljoner kronor per år. Där tror socialnämnden att man kan göra effektiviseringar som motsvarar cirka hälften av den kostnaden.

• Därutöver behövs också en generell effektivisering inom socialnämndens verksamheter på 1,5 miljoner kronor ifall ekvationen ska gå ihop.

Vad som mer exakt ska bli verklighet avgörs först när budgeten för nästa år läggs fast i alla sina detaljer.

Dessutom väntar en ytterligare privatisering när tre äldreboenden snart ska läggas ut och drivas på entreprenad. Även den förändringen kan medföra en bantad kostnad, som socialnämnden kan peka på som en effektivisering.

ANNONS