Britt-Marie överklagar bygglovsnämndens beslut om böter: ”Saknar rättskraft”

Striden om auberginefärgen på Herting må vara över men Britt-Marie Johansson tar bygglovsnämnden till domstol igen. Hon tycker att nämnden saknar rättslig grund för sitt beslut om vite på 50 000 kronor.

ANNONS
|

Tidigare i år beslutade bygglovsnämnden i Falkenberg att göra verklighet om hotet om vite på 50 000 kronor då Britt-Marie Johansson fortfarande inte målat om sitt omskrivna auberginehus på Herting. Ett beslut som hon nu överklagat.

Bakgrunden är att hon för ett antal år sedan målade om sitt hus från grått och vitt, till en mörklila färg inspirerad av blodbokens blad. Färgen stack ut för mycket i området, tyckte bygglovsnämnden, och beslutade att det skulle målas tillbaka till grått och vitt.

Efter många vändor i rätten förlorade Britt-Marie Johansson färgstriden. Bygglovsnämndens beslut stod fast.

Senare kom ändå Britt-Marie och nämnden överens om att hon istället kunde måla huset orange.

ANNONS

Avbröt ommålningen när polisen knackade på

I sin nya överklagan menar Britt-Marie Johansson att hon vid flera tillfällen har bett om att få ett skriftligt beslut på när hon senast måste måla om, vilket hon inte fått. Hon menar även rättens tidigare beslut om ommålning, och tidsfristen och viteshotet som fanns i den, inte längre gäller eftersom nämnden senare medgav en annan färg.

”Den ändring som Bygglovsnämnden medgivit, ommålning i annan färg än till grått och vitt, innebär att det lagakraftvunna föreläggandet saknar rättskraft och inte längre kan ligga till grund för utdömande av vite.”, skriver hon i sin överklagan.

Vidare skriver hon att ommålningen av huset till orange påbörjades men avbröts ”eftersom jag nu hotas med att få betala ett vite om jag inte målar om huset i grå och vit färg.”

Till tidningen skriver hon i ett sms att hela situationen varit stressande för henne:

”Det har för mig varit en kafkaartad process med allt från delgivning via polisen om vite för att återställa till grå vitt, en färgkombination huset aldrig haft, till att vilja göra muntliga överenskommelser på min trappa om att måla i aprikos o ljusgrått!”

Bygglovsnämnden har begärt förläng tid att svara på överklagan till senare i april.

LÄS MER:Auberginehuset har inte målats om – ägaren får betala böter

LÄS MER:Britt-Maries husfärg blev symbolen för politikernas detaljstyrning i Falkenberg

LÄS MER:Britt-Maries färgstrid är över – förlorade efter lång tvist mot bygglovsnämnden

LÄS MER:Britt-Marie krigar vidare för sitt auberginefärgade hus i Falkenberg

LÄS MER:Britt-Maries kontroversiella husfärg i Falkenberg överklagas i domstol

ANNONS