Ett av de planerade flervåningshusen. Men är fasaden gestaltad med ”särskild hänsyn till stadsbilden”? Bild: Hjulet Fastighets AB
Ett av de planerade flervåningshusen. Men är fasaden gestaltad med ”särskild hänsyn till stadsbilden”? Bild: Hjulet Fastighets AB

Bygglovet upphävt för 115 bostäder

Länsstyrelsen har upphävt bygglovet för de 115 lägenheter som planeras i kvarteret Hjulet i centrala Falkenberg. Nya turer väntar.

ANNONS
|

Länsstyrelsens något oväntade besked kom nu i veckan. Visserligen var kommunens bygglov överklagat av grannfastighetens ägare, Jarl och Ulla Nordström i Julvihus (som äger fastigheten vid Stortorget som rymmer Systembolaget och Arbetsförmedlingen). Men det är inte utifrån Julvihus mer preciserade invändningar som länsstyrelsen underkänner bygglovet.

Nej, när länsstyrelsen genom överklagandet fick möjlighet att kika på ärendet i sin helhet så är det andra omständigheter som gör att man säger nej.

De planerade flervåningshusen ska ligga som en krans längs Nygatan och Holgersgatan, på den ödetomt som i dag är en tillfällig parkering bakom Stortorgets galleria, mittemot Falkhallen.

ANNONS

Men enligt planbestämmelserna måste bebyggelsen utformas så att de i bottenvåningen ger ett inbjudande intryck med glasade partier och med trapphus, entréer, affärs- eller kontorslokaler. Det är på den punkten som länsstyrelsen tycker att gestaltningen i bygglovet inte helt uppfyller kravet; bottenvåningen i det planerade huset mot Nygatan har inte gett tillräckligt med utrymme för lokaler, trapphus med mera.

Dessutom, vilket är den andra invändningen, har bygglovet inte föregåtts av en tillräckligt tydlig analys om fasaderna följer planbestämmelsen om att de ”ska gestaltas med särskild hänsyn till stadsbilden”.

Utan ett tydligare sådant underlag går det inte att säga om den särskilda hänsynen uppfyllts.

Med andra ord: Hjulet Fastighets AB (Västkuststugan), som ska bebygga tomten, måste nu i dialog med kommunen förändra i ritningar och bygglovshandlingar för att uppfylla kraven. Därefter ska ett nytt bygglov beviljas av kommunen med fortsatt möjlighet att överklaga även detta.

Det här blir den troliga vägen för att byggplanerna ska gå vidare. Att bara överklaga till nästa instans, i hopp om att det upphävda bygglovet ändå ska godkännas, kan förmodas vara en osäkrare och långsammare väg.

Denna just nu obebyggda tomt mitt i stan lär stå som den gör en betydande tid framöver. Varje omtag innebär att tiden går, och tidigare planer på en byggstart under början av 2017 är inte sannolik.

ANNONS

Greger Larsson, företrädare för Hjulet Fastighets AB, hade på torsdagen ännu inte tagit del av länsstyrelsens beslut och ville vänta med kommentarer.

ANNONS