Byggnadsantikvarie vill bevara brandstationen

Brandstationen är en viktig karaktärsbyggnad i Falkenberg och bör skyddas istället för att rivas, anser byggnadsantikva-rien Stina Svantesson. Hon får stöd av museichefen Debbie Thompson: - Snart ser Falkenberg ut som vilken liten stad som helst.

ANNONS
|

För några dagar sedan skrev HN om brandstationen och dess tänkbara framtid, efter att brandkåren flyttat ut till våren. Det finns idag inga beslut, vare sig vad gäller byggnaden eller norra delen av kvarteret Hjulet, där även Shellmacken ligger.

Lite löst har det dock talats om att riva brandstationen och bygga bostäder, en tanke som möter motstånd hos byggnadsantikvarien Stina Svantesson.

Förra året inventerade hon bebyggelsen i Falkenberg. Hon valde ut ett antal byggnader som hon ansåg var värdefulla i olika avseenden, och klassificerade dessa.

- Brandstationen fick som enda femtiotalsbyggnad den högsta klassificeringen. Den är välbevarad och har stor betydelse för stadsbilden och för femtiotalsmiljön runt Stortorget, med Folkets hus.

ANNONS

I sitt utlåtande skriver hon att brandstationen har samhälls-, byggnads- och teknikhistoriskt värde, och att den därför borde skyddas genom en bevarandeplan och genom q-märkning i detaljplanen.

Museichefen Debbie Thompson tycker att Falkenberg är på väg att fullfölja rivningsvågen från 60- och 70-talen, och att stadens karaktär riskerar att gå förlorad.

- Nu är Visningshallen borta. Fortsätter man att riva karaktärsbyggnader som brandstationen ser snart Falkenberg ut som vilken liten stad som helst. Det vore synd, för det finns en del som söker sig hit för att stan har en lite gammaldags karaktär med gammalt och nytt, och inte bara kedjebutiker.

Brandstationen, säger hon, borde kunna göras om till både butiker, kontor och lokaler av annat slag, på det sätt som industribyggnader omvandlats i många, både utländska och svenska, städer.

- Det finns privata intressen som vill kö-pa eller hyra brand-stationen, det vet jag.

På samma sätt som för kvarteret Slottshagen, skulle kommunen kunna ordna en tävling om norra delen av kvarteret Hjulet, där vinnaren ges möjlighet att bygga bostäder, men också förbinder sig att bevara brandstationen för ett eller annat ändamål.

När Ica byggde mathallen på Sandgatan bevarades det gamla lokstallet, och när Fabo skall exploatera Möllevägsskolans tomt, sker det med bevarande av det gamla, karaktärsfulla skolhuset.
ANNONS