Coronakrisen gynnar lokala köttproducenter

Gudmundsgården förbredde sig för en ”lockdown” med flera krisplaner. Ingen behövde tas i bruk, nu letar man istället efter mer personal. ”Vi har många nya kunder som inte vågar sig in i stora köpcenter”, säger en av verksamhetens grundare Ralf Tebaay.

ANNONS
Locationslöinge|
|

Gudmundsgårdens gårdsbutik har just öppnat när Joakim Boman från Slöinge går in genom dörren. För honom är det viktigt att veta var köttet som ligger på tallriken kommer från.

– Kvalitén på köttet är viktigt för mig. Den senaste tiden har det varit mycket prat om köttfusk.

Många verkar tänka lika dant. Ralf Tebaay, som tillsammans med sin fru Sabina startat Gudmundsgården Köttspecialiteter, pratar om ökade försäljningssiffror under våren och sommaren. Något han inte trodde när pandemin började bryta ut i Europa.

– När jag såg hur andra länder i Europa införde ”lockdowns” började vi ta fram en krisplan. Vår personal är som en familj. Vi ville inte behöva varsla någon och tog fram både en plan b och c.

ANNONS

Ökad efterfrågan på lokalt kött i detaljhandeln

Men någon krisplan behövdes inte tas i bruk. Nu söker företaget istället fler anställda som kan köra lastbil och ta hand om torgförsäljningen.

– Vi har nya kunder från Halmstad, Falkenberg och Varberg som inte vågar gå in i stora köpcenter. Vi säljer 20 procent mer på marknader nu. Vår butik i Halmstad har aldrig varit någon kassako, men försäljningen har nu ökat med 30 procent.

Roger Olsson, ägare av JM Chark, ser samma utveckling. Deras försäljning till detaljhandeln har ökat med 10 procent.

– Men totalt sett har vår försäljning inte ökat. Vi säljer exempelvis inget till färjor som står stilla, och till återförsäljare vid norska gränsen ser vi också en minskning, säger han och fortsätter:

– Ingen kunde föreställa sig att detta kunde hända. Jag hoppas att krisen ökar fokuset på svensk livsmedelsförsörjning och att man inser hur mycket vi importerar.

Lönsamt att vara småskalig i kristider

Ralf Teebay är inne på samma sak. Han tror att systemet kommer vända och att det även efter krisen kommer löna sig att vara småskalig.

– Det är lättare att vända en cykel i en tunnel än en lastbil. Vi som är ett mindre företag behöver bara ringa några samtal för att minska eller öka produktionen.

ANNONS

Just nu har Gudmundsgården nått sin topp i hur mycket de kan leverera.

– Allt lantbruk är begränsat. Om efterfrågan blir större får man tolerera att man nått toppnivån, vi har nått den gräns där vi jobbar på max.

ANNONS