Elvis kom aldrig till Falkenberg men

I dag är det den 16 augusti, Elvis Presleys dödsdag, då ungefär 50 000 människor brukar vaka vid hans gamla hem Graceland i Memphis. Och i Falkenberg träffar vi Ulf Nilsson, som faktiskt är Elvis bäste kompis kompis. Dessutom, håll i er gott folk, är Joe Esposito på väg till Falkenberg från Memphis.

ANNONS
|

Det finns många sätt att hedra gamle Elvis, vi gör det med hjälp av sommarfalkenbergaren Ulf Nilsson, som är affärskompanjon med Joe Esposito. Vid detta namn drar i alla fall Elviskännarna efter andan - "åhhh, Elvis bäste polare Joe Esposito, som i 20 år var turnémanager för Elvis och som skrivit den sedan länge slutsålda Elvisbiografin Good Rockin´ Tonight".

Jo, just den Joe Esposito. Snart i Falkenberg! Då ska vi intervjua honom.

Men vi börjar med Ulf Nilsson.

- Den bästa Elvishistorien? Jag är ju ganska svag för den här. . , säger Ulf.

"Elvis ägde ett privat Boeing-plan, som var uppkallat efter dottern Lisa Marie. En kväll i Memphis beordrade han besättningen att göra planet startklart, och kommenderade iväg det utan passagerare till Denver, Colorado. Väl framme i Denver fick besättningen veta uppdraget: att hämta hem en omgång av Elvis favorithamburgare."

ANNONS

- Fast jag har ju pumpat Joe Esposito på hur Elvis verkligen var, och han lär ha varit en hygglig och snäll kille som aldrig blev högdragen. Han skänkte massor av pengar till cancerpatienter, föräldralösa och andra välgörande ändamål, säger Ulf Nilsson.

- Men han kom nog aldrig över skilsmässan från Priscilla i början av 70-talet. Jag tror att det var det som knäckte honom.

Ulfs kompis Joe Esposito befann sig för övrigt på bottenvången i Graceland, när Elvis föll ihop i badrummet på övervåningen och dog. De var bästa vänner ända sedan den gemensamma militärtjänsten i Tyskland på 50-talet.

Ulf Nilsson och hans familj har i fem-sex år haft sommarstuga ute i Boberg söder om Falkenberg ("det är ju en underbar sommarstad" ) - men bor annars i Göteborg. Ulf är egentligen skåning och lirade trummor i olika dansband i yngre dar innan han gav sig in i affärslivet, under en period i USA.

- Och det var i Los Angeles som jag träffade Euan Dawson som bland annat var Rod Stewarts turnémanager. Via honom lärde jag också känna Joe Esposito, som jag första gången träffade i slutet på 80-talet på en tillställning på Beverly Hills Hotel i Los Angeles, berättar Ulf.

ANNONS

De båda, Ulf och Joe, slog sina affärspåsar ihop, bland annat genom att senare sälja mobiltelefonskydd mot strålning.

Men allt mer har de båda herrarna blivit indragna i den stora och ständigt pågående minnesindustrin kring Elvis.

- Jag var bland annat med och fixade med den dvd-film, "Elvis bäste vän berättar", som lanserades i fjol med Joe Esposito, konstaterar Ulf Nilsson.

Och just nu har han hjälpt Sveriges Television med lite kontakter inför en längre dokumentär om Elvis.

- Ja, tv ringde och frågade om jag kunde hjälpa dem att få kontakt med Joe Esposito.

Esposito har därför varit i Sverige en vända redan för att bli intervjuad till tv-dokumentären, men är just nu i Memphis i samband med den årliga Elvishögtiden.

- Men han kommer tillbaka i nästa eller nästnästa vecka och ska stanna ett par dar hos mig här i Falkenberg. Ni ska få intervjua honom, jag lovar, säger Ulf - väl medveten om omvärldens ständiga behov av nära-Elvis-upplevelser.

Kring halsen har Ulf Nilsson för övrigt ett guldhalsband med bokstäverna TCB och en stiliserad blixt. De Elvis-tokiga vet vad det betyder: Bokstavskombinationen stod för Taking Care of Business, som Elvis hade lanserat som en personlig logotyp (fast tusan vet vad han egentligen menade?).

ANNONS

- Jag fick det av Joe Esposito, säger Ulf.

Därmed har vi denna dag, exakt 26 år efter hans död 1977, uppmärksammat Elvis Presley.

- Han är en av de stora artisterna. Det är något magiskt med honom. Bara namnet, Elvis Presley, tycker jag låter som science fiction, säger Ulf Nilsson som själv ett otal gånger varit i Memphis.

Dessutom har Ulf en gång träffat Elvis farbror - men nu får vi nog sätta punkt.

ANNONS