Expertens tips: Så slipper du myror inomhus

Hjälp! Myrorna invaderar.
I Falkenberg och Varberg har antalet anmälningar till Anticimex ökat med cirka 20 procent i jämförelse med fjolåret.
”Håll rent, framför allt i köket”, är ett av tipsen från Niklas Holmberg, servicechef skadedjur på Anticimex i Halland, för att hålla myrorna borta från hemmet.

ANNONS

De höga temperaturerna och avsaknaden av regn. Det är orsakerna till att antalet myror som syns är betydligt fler än vanligt.

– Myrorna finns alltid i våra trädgårdar och under stenplattor, men det blir mer påtagligt när det inte regnar på lång tid, säger Niklas Holmberg.

Enligt honom börjar säsongen egentligen redan i februari.

– De som har golvvärme brukar ha myror tidigare än andra. Kulmen är i slutet på april och sen hela maj. Sen brukar det gå nedåt.

En vanlig anledning till att myrorna tar sig in i hemmet är att de hittar något ätbart och därefter lägger en doftsträng. Den leder till hela samhället som följer efter varandra.

ANNONS
Att bryta myrors doftsträng är ett av de viktigaste råden som Niklas Holmberg, servicechef på Anticimex ger.
Att bryta myrors doftsträng är ett av de viktigaste råden som Niklas Holmberg, servicechef på Anticimex ger. Bild: Anticimex

Hur ska man göra för att antingen få bukt med ett rådande myrproblem eller förhindra att de tar sig in i bostaden?

– Om man får in en myra tidigt, se till att våttorka där man ser att den varit. Då bryter man doftspåret. Att spraya hårspray vid tröskeln eller deodorant för att bryta doftsträngen kan också vara fullt tillräckligt, säger Holmberg och fortsätter:

– Se till att listerna sluter tätt runt dörren. Att hälla kokande vatten bland plattorna i trädgården kan ha en lugnande effekt då det kan slå ut något samhälle.

Ett annat ”vänligt sätt” att försöka bli av med myror är de diverse huskurer som används.

– Det är inget vi använder oss av, men jag har full respekt för folks huskurer och får det att fungera. Det kan vara kanel, vitpeppar och lite annat för att bryta doftsträngen. Det är betydligt snällare.

Det ska du inte använda i kampen mot myrorna

I åtta av tio fall som Anticimex får till sig handlar det om svartmyror. Myrdosor är ett annan metod som Holmberg anser fungera väldigt bra.

– Det är ett väldigt snällt sätt att bekämpa myror med en väldigt liten mängd bekämpningsmedel. Myrorna söker sig till det själv, tar med sig det till drottningen och slår ut samhället, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Ju tidigare desto bättre resultat. När man kommer in i mitten på juni och därefter fungerar doserna sämre. Då söker myrorna efter andra födokällor.

Vad ska man inte använda för att motverka myror?

– Diverse kemikalier utomhus som inte är godkända för ändamålet. Det finns mardrömsexempel då personer häller diesel i myrstackar.

Skadedjursexpertens tips på hur du bekämpar myror

• Håll rent, särskilt i köket

• Våttorka där myran/myrorna varit för att bryta doftsträngen

• Se till att listerna är täta runt dörren

• Häll kokande vatten i trädgården där myror befinner sig. Det slår ut samhället.

• Sätt inte växter längs husväggen. De håller fukten och kan göra att man inte ser när myrorna tar sig in.

• Om du ska lägga nya stenplattor i trädgården/på tomten, använd i stenmjöl eller flis att ha under plattorna istället för natursand. Myrorna har betydligt svårare att bygga i det.

• Att kasta exempelvis ett äpple någon annanstans för att försöka leda bort myrorna åt något annat håll kan också vara ett bra trick.

LÄS MER:JO-anmäler Falkenbergs kommun efter myrinvasion i huset

LÄS MER:Därför är det så mycket getingar nu – och så blir du av med dem

ANNONS