Stort intresse. 22 personer kom för att lyssna på informationen om grannsamverkan.
Stort intresse. 22 personer kom för att lyssna på informationen om grannsamverkan.

Fler inbrott nu när det är mörkt

Med mörkret kommer också tjuven, för inbrotten ökar under hösten. Därför vill polisen att fler startar grannsamverkan i olika bostadsområden.

ANNONS
|

På måndagskvällen hölls det ett informationsmöte på polisstationen, där utöver polisen också räddningstjänsten fanns på plats för att berätta om grannsamverkan. För det är just på hösten som antalet bostadsinbrott ökar.

– Vi gör det här förebyggande, men vi vet att det alltid blir en uppgång på hösten. Det är en lurig tid när mörkret kommer, säger Sanna Lagerqvist, biträdande närpolischef i Falkenberg.

På mötet var det folk från olika områden i Falkenberg där de planerar att starta grannsamverkan. Och de områden där det finns ett nätverk av grannar som är extra observanta har också färre inbrott.

– Ju fler områden där vi har grannsamverkan desto otacksammare blir det att komma till Falkenberg, förklarade Sanna Lagerqvist.

ANNONS

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på för att lura tjuven som exempelvis att tända taklampan, slänga soporna i bortresta grannens soptunna och att inte skriva på sociala medier att du är på semester. Och allt fler vill vara med och starta upp grannsamverkan.

– Det tillkommer hela tiden grupper ju fler träffar vi har. Det är inte så svårt om man vet var man ska vända sig, menar Lagerqvist.

Grannsamverkan är att boende inom ett område går samman och genom samarbete med lokal polis försöker minska brottsligheten genom att vara extra observanta på exempelvis okända fordon.

En person utses som kontaktombud och det är också den personen som sköter kontakten med polisen.

ANNONS