Förändringar i avfallstaxan föreslås

Reservtaxa och dispenstaxa är två av de saker som kan förändras i kommunens renhållningstaxa nästa år.

ANNONS
|

Ett par viktiga förändringar i Falkenbergs renhållningstaxor föreslås för 2016. Dels vill man införa en reservtaxa för hämtning av hushållsavfall. Det handlar om viktavgiften och är till för de tillfällen då kunden av någon anledning inte kan använda sin identifieringsbricka, eller då det inte går att väga avfallet. Då ska VIVAB, som sköter avfallet, ta medelvärdet av de fem senaste hämtningarna för att på så vis räkna ut taxan. Enligt Malin Persson, avfallsstrateg på VIVAB, används reservtaxan på detta sätt redan i dag, men man vill nu få bekräftat att det är rätt metod.

– Det är inte speciellt vanligt, men det måste ändå finnas ett system, säger Malin Persson.

ANNONS

En dispenstaxa för hämtning av matavfall föreslås också. Den gäller anläggningar som av olika skäl inte har möjlighet att sortera ut matavfall. Det kan handla om sopkärl placerade på allmänna platser, som badplatser. VIVAB måste godkänna dispensen och då debiteras kunden en avgift. Inte heller här är efterfrågan särskilt stor, men det finns ändå berörda kunder, menar Malin Persson.

Kunder som vill ha tätare tömning under vissa säsonger, exempelvis restauranger under sommartid, kan ha säsongsbaserade abonnemang. Dessa vill VIVAB utöka och komplettera, så att kunden slipper ringa in och beställa extra hämtningar under sin högsäsong.

I övrigt kommer Falkenbergs renhållningstaxor att förbli oförändrade så när som på vissa regleringar enligt index.

Kommunfullmäktige ska fastställa taxan.

ANNONS