Översvämmat. I augusti föll stora mängder regn och vattnet steg. Hemtjänsten i Slöinge fick hjälp av räddningstjänsten at ta sig till brukare. Bild: Pernilla Dahnberg/Arkiv
Översvämmat. I augusti föll stora mängder regn och vattnet steg. Hemtjänsten i Slöinge fick hjälp av räddningstjänsten at ta sig till brukare. Bild: Pernilla Dahnberg/Arkiv

Förberedda om ovädret kommer

Väderleksrapporterna hotar med regn. Om det tar i ordentligt har kommunen beredskap. I Falkenbergs kommun jobbar både räddningstjänsten och Fabo förebyggande för att inte hamna i en liknande situation som översvämningarna i Getinge medförde.

ANNONS
|

Efter stormen Simone förra hösten och översvämningarna i Getinge i augusti i år jobbar Falkenbergs kommun för att ligga steget före så gott det går när det gäller naturkatastrofer. I augusti var det rejäla skyfall som ställde till det för delar av Halland, och framför allt Getinge, drabbades av stora översvämningar. Bilar förstördes, hus fylldes med vatten och många fick sina hem totalförstörda.

Halmstads fastighets AB, HFAB, hade svårt att hitta bostäder till alla som tvingades evakueras från sina lägenheter. I den situationen kan också kommunala Falkenbergs bostads AB, Fabo hamna om det vill sig illa.

– Vi har inte några lägenheter som står tomma, säger Fabos vd Thomas Brynås.

ANNONS

Falkenbergs kommunala fastighetsbolag, Fabo, klarade sig i höstas, men bolaget har inte någon extra beredskap mot eventuella oväder i framtiden.

– Nej, det har vi inte. Men vi har inte heller bostäder på det sättet, som ligger så nära ån.

Thomas Brynås förklarar att det är svårt att förbereda sig, men att Fabo har ett samarbete med räddningstjänsten om krissituationer skulle uppstå. Annars gör fastighetsbolaget vad de kan när väderprognoserna varnar för oväder.

– När det är på gång så ser vi till att plocka ner byggen, ställningar och lösa saker.

På Räddningstjänsten väst har man en stödjande roll för kommunens krisberedskap, och det finns alltid en tjänsteman i beredskap som snabbt kan agera. Är det oväder som kan förutspås genom exempelvis varningar från SMHI hålls det ett förebyggande möte så att alla vet vad de ska göra.

– Vi kollar hur lägesbilden ser ut och om behov finns kallar kommunchefen till ett möte med berörda förvaltningar eller bolag så att vi är föreberedda, säger Frida Niméus enhetschef på Räddningstjänsten väst.

– Vi jobbar med risk– och sårbarhetsanalyser för att förbättra oss. Det är något vi arbetar med nationellt ner på regional nivå.

En annan del i kommunens krisberedskap är att de jobbar med risk– och sårbarhetsanalyser för att förbättra verksamheten, något som också görs på nationell och regional nivå.

ANNONS

Men det kommer aldrig gå att värja sig mot naturkatastrofer helt.

– Det går inte att förhindra allt, men vi kan hela tiden förebygga, menar hon på.

En annan sak är att ligga steget före även när det är dags för nybyggnationer.

– När man bygger nytt och det ligger nära vatten tar man hänsyn till det redan i detaljplanen. Om havsnivå förväntas öka med två meter så höjer man upp huset, säger Thomas Brynås.

ANNONS