Hallandstrafiken chockhöjer priserna

När Hallandstrafiken justerade sina taxor i juni för att få samma priser för buss- och tågresor innebar det att priset för en tågresa Falkenberg-Varberg höjdes med 25 procent. Men det som betonades i informationen var att priserna skulle bli rättvisare och att priset för en enkelresa inom en zon sänktes med tre kronor.

ANNONS
|

Hallandstrafikens VD Rolf Persson medger att de kunde ha gett fylligare information om att vissa tågsträckor skulle bli kännbart dyrare.

- Vi borde kanske varit tydligare med vad det skulle innebära, säger han.

Rolf Persson beklagar att en del kan känna sig drabbade, men menar att genomför man så här stora förändringar så gynnar det en del och missgynnar andra. Samtidigt betonar han att de regelbundna pendlarna inte kommer att beröras, deras periodkort har ju inte blivit dyrare.

- Det påverkar "sällan-resenärerna" på vissa kortare relationer, säger Rolf Persson.

En kort relation är alltså sträckan mellan Halmstad och Falkenberg, eller mellan Falkenberg och Varberg. Det är främst på så korta sträckor som priset ökat märkvärt. För en vanlig längre resa, som att åka till Göteborg, så är priset däremot relativt oförändrat.

ANNONS

Busspriserna, som skulle bli mer rättvisa, har inte påverkats mycket för resenärer med rabattkort. När priset sänktes så justerades också rabattsatsen. Tidigare fick resenärer 30 procent på en bussresa med rabattkort, nu är rabatten 20 procent, precis som när man åker tåg.

Med den gamla rabattsatsen på det gamla priset kostade en resa inom en zon 16,10 kronor, med nya rabatten på nya priset blir det 16 kronor, en ytterst marginell skillnad. Men eftersom det nya systemet helt baseras på zoner ska man inte längre riskera att betala dubbelt för någon zon vid byte av färdmedel.

- De som gynnas är de som gör en kombinationsresa med både buss och tåg, säger Rolf Persson.

De andra som prismässigt gynnas är alltså de som åker buss utan rabattkort, men Rolf Persson har ingen uppfattning om hur stor andel av resenärerna det är. Eller hur många det kommer att vara, nu när man inte får betala med kontanter.

När Rolf Persson motiverar taxejusteringen så nämner han alltså inte priset.

- Förhoppningsvis ska det bli enklare och lättare att beräkna priset för en resa. Syftet är att få enhetlighet i prissättningen.

Så även om det blir dyrare för en del, så är tanken att det ska vara lättare för alla att räkna ut vad en resa kommer att kosta.

ANNONS

En tågresa mellan Falkenberg och Varberg kostade tidigare 40 kronor, nu blir det 50 kronor. Skillnaden på 10 kronor motsvarar 25 procent av det gamla priset.

En tågresa mellan Falkenberg och Halmstad kostade tidigare 50 kronor och nu 60. Skillnaden motsvarar här 20 procent.

ANNONS