Helmundering. Här har getingarna sitt bo under en takpanna som Sven-Erik får klättra upp och leta efter.
Helmundering. Här har getingarna sitt bo under en takpanna som Sven-Erik får klättra upp och leta efter.

Högsäsong för getingar – och för Anticimex

Sommaren innebär inte bara trevliga saker relaterade till värmen, utan även mer oönskade element. Getingar nämns till exempel sällan i sommarvisor.

ANNONS
|

Sven-Erik Andersson är skadedjurstekniker på Anticimex. Det innebär att han befriar folk från oönskade skadedjur och liknande, något han har sysslat med i 20 år. Just nu är det mest getingar och det ser ut att bli en riktig getingsommar.

– De trivs i värmen, konstaterar Sven Erik Andersson.

Under de två senaste veckorna har getingarna dykt upp, och under senaste veckan har Sven-Erik bara jobbat med getingar.

Nu är han i Långås för att ta bort två getingbon på en tomt. Dels finns det ett under takpannorna på en bod, och dels ett stort i vedbon som förvisso ska rivas.

ANNONS

Han klär på sig sin skyddsmundering med plasthandskar, gasmask, hatt med nät – det är viktigt att det är heltäckande. Sen sprayar han i luften rakt in i vedbon med sin giftflaska.

– Jag bedövar dem först, förklarar han.

Sen kan han ta sig närmre och spraya rakt på boet en stund innan han drar sig tillbaka och getingarna börjar ramla ut. Hela operationen är över på några minuter och det blir inget långvarigt lidande för getingarna.

– Alla är döda nu. De som är utanför flyger ett par dar till och sen dör de också, säger Sven-Erik.

Allt handlar om drottningen. Getingarna är lojala mot en drottning och utan henne kan de inte leva. Så när hon och boet är förstört letar de inte upp ett annat bo eller bygger ett nytt, de flyger runt några dar och letar efter sin drottning, sen dör de.

Andra boet är alltså under takpannorna på en bod. Sven-Erik sprutar först gift under pannorna på måfå. Han lyfter sedan ett par takpannor och kollar, när han hittar rätt svärmar getingarna ilsket runt honom medan han tar sig an boet, justerar takpannorna rätt och klättrar ner. Men stör getingarna inte så finns det inget skäl att eliminera dem.

ANNONS

– De är ju nyttodjur också, precis som humlor. Men de är mer aggressiva än humlor, konstaterar Sven-Erik.

Är getingarna däremot oönskade så är det oftast bäst att ringa in experter med bra utrustning, annars är det lätt att bli stucken.

För Sven-Eriks del blir det mycket jobb nu, tidigare under dagen tog han 36 bon för bostadsbolaget i Tvååker, så det kan bli några hundra bon i veckan nu.

• Ta bort getingbon tidigt på våren eller en mörk kväll.

•Undvik häftiga rörelser när en geting närmar sig.

•Täck över kött och söta rätter vid måltider utomhus.

•Förbered grillpartyt genom att erbjuda ”dina” getingar alternativ föda. Ställ ut något gott en bra bit ifrån festen, i god tid innan den börjar.

•Undvik söta eller starka parfymer.

•Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.

•Gå inte barfota utomhus.

•Bär inte kläder i starka färger eller spännande gula eller ljusa färger.

Källa: Anticimex

ANNONS