Hundar på stränder ingen hit

Det ser inte ut att bli fritt fram för hundar under särskilda tider på Ringsegårds strand.

ANNONS
|

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott vill avslå medborgarförslaget som föreslår att hundar ska få vistas på Ringsegårds strand vid andra tider än de som gäller i dag.

I dag är avgränsade delar av Olofsbo strand, Skrea strand och Ugglarps havsbad öppna för kopplade hundar och hundbad under tiden 15 maj –15 september. På övriga stränder får hundar inte vistas alls under perioden.

Kommuninvånaren som lämnat förslaget vill ha ett mer obegränsat förbud på Ringsegårds strand, så att hundägare ska kunna ta strandpromenader med sina hundar på morgnar och kvällar.

ANNONS

Enligt förslagslämnaren hänvisar skyltar på stranden till det rika fågellivet där, som ett motiv till hundars begränsade vistelse. Men kopplade hundar är tillåtna i exempelvis Grimsholmens naturreservat, där fågellivet är minst lika stort som på stranden, påpekar denne vidare.

Eftersom flera av kommunens stränder har hundzoner är en utökning inte aktuell, anser dock kultur- och fritidsnämnden.

Stränderna är viktiga för Falkenberg som besöksmål och det är därför viktigt att de görs så tillgängliga som möjligt för de många” , skriver de i sitt yttrande från september.

Nämnden tar inte upp fågellivet som en specifik orsak, men pekar på vikten av ekologisk hänsyn.

Nyligen föreslog politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott att avslå medborgarförslaget, med hänvisning till kultur- och fritidsnämndens yttrande. Kommunfullmäktige har nu sista ordet.

ANNONS