Ja till Kattegatt Offshore

Vindkraftsföretaget Favonius får tillstånd att bygga en vindkraftspark i havet utanför Falkenberg. Men frågan är när det kommer att ske.

ANNONS
|

Mark- och miljööverdomstolens beslut på tisdagen om Kattegatt Offshore är förmodligen det slutgiltiga även om det fortfarande finns en möjlighet att överklaga till Högsta domstolen.

– Nu är jag inte jurist, men jag vet att det är oerhört svårt att få prövningstillstånd där och att det i så fall måste handla om att man missat något betydande i den tidigare prövningen, säger Jan-Åke Jacobson, vd i vindkraftsföretaget Favonius som i samarbete med Göteborg Energi ska låta bygga vindkraftsparken.

Jacobson säger att han känner en oerhörd lättnad över beslutet, efter att företaget senast fick nej i lägre instans.

– Domstolen delar nu vår uppfattning att det endast blir en begränsad påverkan på torsk och tumlare, säger Jan-Åke Jacobson.

ANNONS

Skyddet för tumlare under den kritiska byggperioden regleras i tillståndet genom krav på bullerbegränsande åtgärder och att man genom så kallad ramp-up (att pålningen startar med svaga slag som successivt ökar) skrämmer bort tumlare så att de befinner sig på säkrare avstånd när bullret blir intensivare. För att skydda torsken får grumlande arbeten inte heller ske under vissa känsliga tider på året.

Planerna är nu alltså som mest 50 vindkraftverk, max 190 meter höga, på som närmast 6,5 kilometers avstånd från land, lite norrut ut i havet sett från Falkenberg.

– Men jag tror att det kommer att bli färre verk, säger Jan-Åke Jacobson.

Antalet verk bygger på en kalkyl över hur mycket energi man vill utvinna (700 gigawattimmar per år) från parken. Men genom teknikutvecklingen kan man sannolikt klara det med färre verk än vad som tidigare antogs.

En jämförelse: Vindkraftsparken beräknas ge en energimängd som motsvarar knappt två gånger den totala elkonsumtionen i Falkenbergs kommun, alla hushåll, företag och industrier inräknade.

Favonius ville ha en maxtid för arbetena på tio år, men Mark- och miljööverdomstolen begränsar tiden till åtta år. Under den perioden ska anläggningen vara byggd.

– Med de låga energipriserna just nu är det inte ekonomiskt möjligt att bygga. Men vi vet att de ekonomiska förutsättningarna kan ändras snabbt på grund av politiska beslut och konjunkturerna. Så vi räknar naturligtvis med att parken ska vara på plats inom åtta år, säger Jan-Åke Jacobson om denna investering som enligt senaste kalkylerna beräknas till 4-5 miljarder kronor.

ANNONS

ANNONS